Eureka

De Canadese startup Glüxkind lanceert de eerste zelfrijdende kinderwagen. Via kunstmatige intelligentie kan de wagen remmen, wiegen en handsfree rijden.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.

 


Kinderwagens kunnen al snel een obstakel worden. Dat ondervonden de kersverse ouders Anne Hunger en Kevin Huang, oprichters van de Canadese startup Glüxkind.

Tijdens de coronapandemie bouwden ze in hun garage hun ideale kinderwagen, ‘Ella’ genaamd. Hunger: ‘We zeggen wel eens dat we twee pandemiebaby’s kregen: een dochter en een startup.’ 


Kinderwagen met AI en elektromotor

Ella is een kinderwagen met een door AI aangedreven elektrische motor op de achterwielen. Zo assisteert de wagen bij een helling en remt de wagen bij een afdaling.

Ook kan de wagen het kind in slaap wiegen. Op een volle batterij kan de kinderwagen acht uur intensief worden gebruikt.


Zelfrijdende functie

Wil het kind worden gedragen, dan rijdt de kinderwagen zelf verder. Ella navigeert met 360-graden-sensoren en blijft door verbinding met een bijbehorende app in de buurt van de eigenaren. Deze zelfrijdende functie werkt overigens alleen wanneer het kind niet in de wagen ligt. 

De eerste honderd Ella’s zullen voor een gereduceerd tarief van 3500 euro worden verkocht. ‘Dat is inderdaad aan de hoge kant voor een kinderwagen’, schrijft Hunger. ‘Al worden de meeste luxe kinderwagens vanaf 6500 euro verkocht, nog zonder extra toevoegingen voor veiligheid en comfort.’


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Glüxkind

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.