Eureka

Een versleten batterij is vaak de reden waarom mensen hun smartphone wegdoen. De slimme lader van startup Liion Power kan de levensduur van de batterij verlengen.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Smartphones en andere elektronische apparaten raken veel sneller versleten dan nodig, zagen ingenieurs en oprichters van Liion Power Jardo Stammeshaus en Reuben Moore. Een deel van de oplossing ligt volgens hen bij de consument: die kan beter voor de batterij zorgen.

Daarvoor bedachten Stammeshaus en Moore een apparaatje, Leo genaamd, dat een batterij slimmer helpt te laden. En dat betekent: langzamer laden, pauzes inbouwen en niet tot 100 procent laden, dat versnelt namelijk de slijtage van de batterij.
Duurzaam laden

Voor een zo lang mogelijke levensduur blijft de laadcapaciteit van een batterij tussen de 10 en 90 procent. Met Leo gaat een batterij tot 50 procent langer mee, berekende het bedrijf.

Leo kan praktisch alle elektronische apparaten tot honderd watt en met een usb-poort opladen. Het apparaatje staat standaard op ‘duurzaam laden’, maar een knopje op het apparaat maakt het mogelijk om voor één laadsessie ‘normaal’ te snelladen tot 100 procent zonder het kastje te hoeven loskoppelen.

Gelijktijdig ontwikkelt de startup ook een app waarmee de gebruiker extra functies kan instellen, zoals een tijdstop wanneer het laden klaar moet zijn. Stammeshaus: ‘Dit willen we doen op basis van feedback van gebruikers. Ook na aanschaf kunnen we samen met gebruikers nog nieuwe functies toevoegen aan Leo.’


Slimme laadtechnologie voor scooters

Wel moet die gebruiker stevig in de buidel tasten. Leo kost namelijk 81 euro per stuk. Bestellingen plaatsen kan al, met korting, de levering van de eerste vijfduizend kastjes volgt dan in de eerste helft van 2024.

De volgende stap voor Liion Power is om ook slimme laadtechnologie te ontwikkelen voor grotere batterijen, zoals in scooters en e-bikes.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Liion Power

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.