Eureka

Bij chronische wonden wordt het verband vaker verwisseld dan nodig. Het verband van startup SmartHeal monitort het genezingsproces.


Mensen van boven de zeventig lopen een vergroot risico om chronische wonden te ontwikkelen. Een van de meest voorkomende fouten bij chronische wonden is het te vaak verwisselen van het verband. Verwisseling verstoort de groei van nieuw weefsel en verhoogt de kans op ziekteverwekkers. 
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


De promovendi Tomasz Raczyński, ­Dominik Baraniecki en Piotr Walter van de Technische Universiteit van Warschau, ontwierpen een slim verband dat communiceert over de genezing van de wond.Elektrochemische pH-sensor

Daar­voor brachten ze een elektrochemische pH-sensor aan in het verband. De pH-­waarde is namelijk een maat voor de fase van genezing van de wond. De groei van bacteriën leidt bijvoorbeeld tot een meer basische pH-waarde.

‘De pH-waarde kan de verzorgers vertellen of het echt nodig is om het verband te verwijderen of antibiotica aan te brengen’, schrijft de woordvoerder van SmartHeal, Filip Budny. 


Geen stroom nodig

De pH-sensor heeft geen batterijen of stroomvoorziening nodig om te functioneren, maar communiceert via radio frequency identification (RFID) met een app op een smartphone. RFID maakt gebruik van radiogolven om gegevens over te dragen.

Zowel medici als de patiënt kunnen de pH-waarde op hun smartphone aflezen.


James Dyson Award

De promovendi wonnen met SmartHeal de hoofdprijs van de James Dyson Awards van 2022. Met de bijna 35.000 euro aan prijzen­geld kunnen de makers de testfase van SmartHeal afronden en de klinische proeven starten.

Tegen 2025 hopen ze de pleister op de markt te hebben. De sensor gaat ongeveer elf eurocent per stuk kosten. 


Tekst: SIja van den Beukel
Foto: SmartHeal

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.