Eureka

Een Zweeds studententeam bedacht een inhalator die het makkelijker moet maken voor astmapatiënten om zichzelf de juiste hoeveelheid medicijnen toe te dienen.

Nederland telt zo’n 640.000 personen met astmaklachten. Die krijgen hun medicatie doorgaans via een inhalator, ook wel puffer genoemd. Internationaal onderzoek laat echter zien dat slechts 10 tot 30 % van de 300 miljoen astma­patiënten ­wereldwijd hun inhalator goed ­gebruikt. Bovendien hebben ze geen goed zicht op de ontwikkeling van hun aandoening. Een studententeam van de Design­­hög­skolan van de Zweedse Umeå Universitet bedacht daarom de intelligente ­in­halator ­Otto.
 

Afgestemde medicatie

Correct gebruik van een ­traditionele puffer vergt een precies stappenplan. De gebruiker moet de inhalator eerst schudden om de medicijnen te mengen, na indrukken van de knop de inhaleertijd bijhouden en daarna goed de adem in­houden zodat de medicijnen in de longen blijven. Otto daarentegen stemt de medicatie af op de ­gebruiker, begeleidt het correct toedienen daarvan en monitort de longfunctie.

De gebruiker moet eerst door het mondstuk van Otto uitademen zodat de in­halator met een zogenoemde peak-flow-­meting de longfunctie kan bepalen. Otto stemt de medicijndosering daarop af en geeft die automatisch als een spray vrij bij het inhaleren via het mondstuk.

Via een membraan wordt gemeten hoeveel medicijnen er de longen in gaan. Een reeks lampjes op de zijkant van de inhalator geeft de voortgang weer en een geluid bevestigt dat de medicijnen goed zijn ­ingenomen.
 

OttoBeter beeld

De metingen van de longcapaciteit worden geregistreerd en opgeslagen. Tijdens het opladen van de batterij van het apparaat worden deze gegevens weggeschreven naar het digitale logboek van de gebruiker. Dit moet de behandelend arts een beter beeld geven van hoe het met de gebruiker is gesteld.

Het studententeam heeft veel positieve feedback ontvangen op het ontwerp van Otto. Momenteel is het team op zoek naar investeerders en partners om Otto te kunnen doorontwikkelen.

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.