eureka

Dankzij miniatuur-sensoren kan een slimme ring nu dezelfde gezondheidsgegevens meten als een smartwatch. Dat is te danken aan de Zwitserse startup Senbiosys.

Smartwatches meten gezondheidsgegevens met een steeds hogere betrouwbaarheid. Daarvoor maken de meeste horloges gebruik van photoplethysmografische (PPG) sensoren. Dat zijn sensoren die ledlicht door de huid heen sturen dat deels wordt teruggekaatst en opgevangen door fotodetectoren. Een algoritme berekent vervolgens de hartslag, zuurstofsaturatie en ademhalingsfrequentie uit deze gegevens.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Kleine sensoren

Onderzoekers aan de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) slaagden erin PPG-sensoren aanzienlijk te verkleinen. Twee promovendi van de Zwitserse universiteit, Antonino Caizzone en Assim Boukhayma besloten met de resultaten uit het onderzoek een spinoff te starten, Senbiosys, en de sensoren verder te ontwikkelen.

Een van hun producten is de slimme ring, Iris genaamd. Iris meet dezelfde gegevens als smartwatches op een oppervlak dat vier keer zo klein is.


Compact en betrouwbaar

‘Onderzoek laat zien dat niet de pols, maar de vinger de beste plek is om gezondheidsgegevens betrouwbaar te meten’, zegt medeoprichter Caizzone. ‘Bovendien worden horloges in de nacht afgedaan, juist wanneer het essentieel is om de gezondheid te monitoren.’

Iris is niet de eerste slimme ring op de markt, maar wel compacter, betrouwbaarder en energiezuiniger dan andere modellen, aldus de makers. De sensoren die Senbiosys gebruikt zijn namelijk kleiner en bovendien zitten er meer in de ring: maar liefst achttien leds en zes fotodetectoren.

Dat aantal verhoogt de kans op een goed signaal, met als bijkomend effect dat de ring minder stroom verbruikt. De ring laadt via een laadstation in een half uur op.


Prototype

Op het moment meet Iris hartslag, zuurstofsaturatie, ademhalingsfrequentie, stappenaantal, slaapkwaliteit, stressniveau en verbrande calorieën. Al die gegevens worden zichtbaar op de bijbehorende app.

Crowdfunding leverde al ruim zes keer het beoogde doelbedrag van ruim honderdduizend euro op, zodat de makers het prototype van de ring dit jaar kunnen doorontwikkelen en naar de markt brengen. Afhankelijk van de afwerking zal de ring rond de tweehonderd euro kosten. In 2024 wordt de bloeddrukmeetfunctie toegevoegd, als een update in de software. 


Tekst: Sija van den Beukel

 

 

Foto: Alain Herzog

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.