De vloer stofzuiger-proof houden is niet meer nodig, met de nieuwste robotstofzuiger die zelf objecten herkent en risico’s inschat van vuil of hoogteverschillen.

Vijfentwintig jaar na de introductie van de eerste robotstofzuiger is het apparaat nog steeds niet geperfectioneerd.

Het is natuurlijk makkelijk dat hij met vaste intervallen grote oppervlakken in huis schoonhoudt, maar je hebt er wel degelijk omkijken naar. Zo moet je de vloeren in huis steeds stofzuiger-proof houden, want anders verslikt het ding zich in kleine voorwerpen als sokken of speelgoed. Samsung wil daaraan een einde maken met de Jet Bot AI+ met intelligente objectherkenning.

 

Zachte drol

De Jet Bot AI+ is het eerste productiemodel met een stereo-3D-sensor waarmee het objecten vanaf een centimeter grootte kan herkennen. Kunstmatige intelligentie bepaalt aan de hand van een database met een miljoen foto’s wat voor object het is en wat de mogelijke risico’s zijn.

Dat varieert van voorwerpen die kunnen komen vast te zitten in de stofzuiger tot objecten die bij aanraking extra vervuiling kunnen veroorzaken. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan een zachte drol van een huisdier op het tapijt.

 

Negentig minuten

Een lidar-sensor scant continu de ruimte met laserstralen om de beste route voor het stofzuigen te bepalen. Zo moeten de negentig minuten gebruiksduur die de accu biedt optimaal worden gebruikt. De stofzuiger zorgt zelf steeds dat de accu op tijd wordt opgeladen en gaat daarna verder.

Een dieptesensor aan de voorkant voorkomt dat de stofzuiger van een trap of andere hoogteverschillen af kan vallen.

 

Elfhonderd euro

Een vijflaags HEPA-filter vangt 99,99 procent van het fijnstof op en de stofzuiger leegt bij het oplaadstation zelf de zak van 0,4 liter in een grotere zak van 2,5 liter die dan af en toe handmatig moet worden geleegd.

De status van de stof zuiger is live te monitoren via de bijbehorende app, waarop te zien is wanneer je zelf in actie moet komen. Maar aan al dit gemak hangt natuurlijk wel een prijskaartje, van ongeveer elfhonderd euro.

 

Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Samsung

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.