eureka

Zo onmisbaar als de vermogens­meter is voor de meeste profwielrenners, zo onmisbaar gaat een remmonitor worden voor mountainbikers. Tenminste, als het aan de Nieuw-Zeelandse startup BrakeAce ligt.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.

Een mountainbiker die in grote vaart een helling in het bos afdendert, kan achteraf vaak niet precies terughalen waar en hoe hard hij heeft geremd. Toch is die informatie cruciaal om zijn techniek en snelheid te verbeteren.

De Nieuw-Zeelander Matt Miller promo­veerde op remmen in het offroad mountainbiken en bracht via de startup BrakeAce een draadloze remsensor op de markt.Draadloze remsensor

De remsensor, BrakeAce-PF2 genaamd, meet de duur, intensiteit en frequentie van het gebruik van de voor- en achterrem tot duizend keer per seconde. Via bluetooth low energy maken de sensoren contact met de bijbehorende app. 

De app combineert de data met gps-data en selecteert drie punten uit het parcours waarop de rijder de meeste winst kan behalen. Dat kan zijn ‘harder remmen voor de bocht en meer snelheid maken in de bocht’, een van de basisregels van het mountainbiken.


Advies op maat

Als de fietser zijn remgedrag verbetert, worden er nieuwe stukken uit het parcours geselecteerd voor de volgende rit. Zo geeft de app advies aan mountain­bikers op elk niveau. 

De sensoren wegen elk 73 gram en moeten honderd uur meegaan op een opgeladen batterij. De twee sensoren kosten in de voorverkoop elfhonderd euro, de BrakeAce-app is gratis.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: BrakeAce

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.