EUREKA

De Anova Precision Cooker gaart voedsel in zo'n zes tot acht uur. Wifi maakt het mogelijk om het kookproces op afstand te starten, zodat het eten klaar is als de gebruiker thuiskomt.

Ondanks, of misschien wel vanwege, alle kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkt wordt koken als hobby steeds populairder. Maar de moderne mens heeft natuurlijk weinig tijd – laat staan voor een trend als slow cooking.

Een populaire methode van slow cooking bij zowel professionele chefs als thuiskoks is het zogenoemde sous vide ofwel vacuümgaren. Bij dit kookproces wordt het voedsel op de serveertemperatuur bereid, maar dit kan zo zes tot acht uur duren, en voor taaie stukken vlees zelfs 72 uur. Het grote voordeel van sous vide voor kookfanaten is dat het een precieze controle geeft over de bereiding van elke soort groente of vlees.

Zakjes

Het Amerikaanse bedrijf Anova maakt de bereiding nu wat eenvoudiger met de sous vide Precision Cooker die op afstand is aan te zetten. Het kookproces werkt door groente en vlees samen of apart te verpakken in luchtdichte plastic zakjes. Die gaan in een waterbad met een constante temperatuur, waarin het langzaam perfect wordt gegaard met behoud van meer voedingsstoffen en textuur. De temperatuur van de Precision Cooker is instelbaar en het apparaat houdt het water zeer precies op temperatuur gedurende het urenlange kookproces.

Het systeem van Anova is goedkoper dan andere sous vide-systemen, omdat het alleen bestaat uit een elektrisch verwarmingselement met aansturing, die met een klem op de zijkant van elke pan is te bevestigen.

Door de toevoeging van wifi is het mogelijk om het kookproces via een app op elk gewenst moment te starten. Bijvoorbeeld vanaf het werk, zodat het eten perfect is gegaard als je thuiskomt. De gebruiker moet daarvoor uiteraard thuis wel alles hebben voorbereid door de zakjes ingrediënten voor vertrek in een laagje water in de pan te plaatsen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.