Geluiden zijn belangrijke signalen in het dagelijks leven. Dat varieert van de deurbel tot toeterende auto’s of alarmsystemen.

Mensen die doof of slechthorend zijn krijgen daar echter niet of nauwelijks iets van mee. Onderzoekers van de University of Washington proberen daar een oplossing voor te bedenken. Ze presenteren nu het eerste prototype van de SoundWatch die geluiden detecteert en visualiseert.


Claxon

De SoundWatch is een op de pols gedragen smartwatch met ingebouwde microfoon en display. Wanneer de microfoon geluiden opvangt, worden deze naar de smartphone van de drager gestuurd.

Een app analyseert het geluid en stuurt in near-realtime een signaal terug naar de smartwatch. Deze trilt even ter waarschuwing en het display laat zien wat voor geluid is opgevangen en hoe hard het is. Bijvoorbeeld een claxon van 101 decibel.


Stemgeluid herkennen

De SoundWatch-app kan allerlei veelvoorkomende geluiden herkennen, zoals het piepen van een magnetron, de deurbel, een toeterende auto, blaffende honden en huilende baby’s. Het systeem is gebaseerd op de ervaringen van Dhruv Jain, een van de onderzoekers, die zelf slechthorend is. Hij gebruikte het prototype naast praktische ook voor leuke toepassingen, zoals tijdens het wandelen geluiden uit de natuur detecteren.

De onderzoekers gaan de SoundWatch verder ontwikkelen. Ze willen onder meer geluiden beter kunnen filteren uit achtergrondlawaai, de richting bepalen waar het vandaan komt en kijken hoe het kan worden gepersonaliseerd. Mogelijk zelfs op een niveau dat het stemgeluid van specifieke personen kan worden gedetecteerd.

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.