Eureka

In Nederland krijgen jaarlijks 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Het HeartSafe-consortium ontwikkelt een algoritme dat bij smartwatchdragers een hartstilstand detecteert en alarm slaat.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Steeds meer mensen dragen een smartwatch, in Nederland al bijna vier miljoen. Zo’n smartwatch monitort de hartslag nauwkeurig, maar kan een hartstilstand vooralsnog niet betrouwbaar detecteren.

Met subsidie van Health~Holland ontwikkelt het HeartSafe-consortium een algoritme dat een hartstilstand kan herkennen en een systeem om hulpdiensten te waarschuwen.


App op smartwatch en mobieltje

Het Heart­Safe-consortium bestaat uit Amsterdam UMC, Universiteit Twente, Stan (leverancier van HartslagNu), preventieplatform 111 en startup Wavy Health.

Het systeem werkt met de Heart­Safe-app op smartwatch en smartphone. In het geval van een hartstilstand slaat de app alarm.


Contact met meldkamer 112

In de eerste dertig seconden kunnen omstanders of de drager het alarm deactiveren, daarna worden burgerhulp­verleners en de meldkamer van 112 opgeroepen. 

Een smartwatch moet tenminste beschikken over een hartslagsensor (PPG) en een zuurstofsaturatiesensor (SpO2). ‘Zodra én de hartslag wegvalt én het zuurstofgehalte in het bloed met een karakteristieke snelheid afneemt, kunnen we voldoende betrouwbaar vaststellen dat er sprake is van een hart­stilstand’, vertelt Beat Nideröst, ontwikkelaar van 111.

Daarnaast beschikken sommige smartwatches al over sensoren die lichaamstemperatuur, vochtigheid en stuiptrekkingen van het lichaam na dertig tot zestig seconden kunnen detecteren. 



Database opbouwen

Het algoritme is in de testfase en geeft nu nog te veel vals positieven. Nideröst: ‘We bouwen op dit moment een database op met meer true positives, mensen die daadwerkelijk een hartstilstand hebben gehad, om het algoritme te trainen.’

Daarvoor be­naderen de onderzoekers doelgroepen waar hartstilstanden veel voorkomen, zoals in de palliatieve zorg. Naar verwachting komt de app over drie tot vier jaar op de markt.


Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: HeartSafe

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.