Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University hebben een manier gevonden om zonder handen toch snel te kunnen typen. Door op slimme manier hersensignalen op te vangen kunnen apen tot 12 woorden per minuut op een beeldscherm toveren.

De techniek kan uitkomst bieden voor mensen die niet in staat zijn om te communiceren met spraak, schrift of gebaren. Mensen zoals Stephen Hawking, die alleen nog een paar spieren in zijn gezicht kan bewegen, zouden hier bijvoorbeeld baat bij kunnen hebben. Nu gebruikt Hawking een apparaat dat zijn gezichtsspierbeweging volgt om spraak te maken en hoewel dat voor de natuurkundige perfect werkt, geldt dat niet voor iedereen met een beperking.

Dit systeem gebruikt elektroden die op de schedel worden aangebracht. Ze zitten bij het hersendeel dat normaal actief is als iemand een muis beweegt op een computer. De signalen worden omgezet in een beweging op het scherm waarop een toetsenbord te zien is. De gebruiker hoeft alleen maar te denken aan het bewegen van de cursor en hij schiet naar de gewenste letter.

Deze techniek bestond al maar was langzaam en onnauwkeurig. Stanford is er naar eigen zeggen in geslaagd om het systeem sneller en nauwkeuriger te maken dankzij betere algoritmen en snellere computers.

New York Times

Ze testten hun vondst met apen die artikelen uit de New York Times moesten overtikken. De (getrainde) apen wisten dit met een opvallende snelheid te doen: 12 woorden per minuut. Dat is natuurlijk geen recordbrekende typsnelheid, maar in vergelijking met andere systemen is het een verbetering. Bovendien zijn die methoden vaak vermoeiend. Bij het volgen van de bewegingen van een oog geven gebruikers bijvoorbeeld aan dat het ze veel moeite kost om het oog zo veel heen en weer te bewegen. Met hersengolven is er alleen mentale inspanning nodig.

Toch denken de onderzoekers dat mensen langzamer zullen zijn dan de testapen. Mensen zullen niet vaak iets overtypen, dus moeten ze eerst nadenken wat ze zeggen en willen ze het waarschijnlijk foutloos uitschrijven, iets waar de apen niet zoveel om gaven. Maar het systeem kan toch uitkomst bieden voor mensen die geen andere manier hebben om met de buitenwereld te communiceren.

Openingsfoto: Pexels

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.