Gisteren opende consortium Growing Green hun eerste gerenoveerde gallerijwoning. Met een nieuwe gevel en ventilatiesysteem maken ze oudere flatwoningen zuiniger en neemt de leefkwaliteit toe. Bijzonder is dat de woningen individueel gerenoveerd kunnen worden.

Van buiten heeft de woning, in één van de oudste woonflats van Delft, een flinke opknapbeurt gekregen. Nieuwe kozijnen, fleurig golvende gevelbakken en een nieuwe lik verf zorgen ervoor dat het huis op de derde verdieping meteen opvalt ten opzichte van de buurwoningen. Het is echter meer dan een facelift; de nieuwe gevel vervangt het plastic door hout, de gevelbak herbergt een warmtepomp en binnen is de ventilatie en verwarming aangepakt. Het zorgt voor een aanzienlijk zuiniger huis; volgens de bouwers gaat het energielabel van G naar A. Met zonnepanelen op het dak kan de woning zelfs zelfvoorzienend worden.

Groot voordeel van het idee van Growing Green is dat woningen één voor één gerenoveerd kunnen worden. Normaal gesproken is een flatrenovatie logistiek lastig; 70 procent van de bewoners moeten toestemmen. Met dit concept kan een verhuurder kiezen om een leegstaande woning te renoveren voordat ze een nieuwe huurder gaan zoeken, of kunnen individuele huurders ervoor kiezen om hun huis te laten renoveren.

Vijf dagen verbouwen

De verbouwing duurde in totaal vijftien dagen. 'Dat is langer dan we wilden; mede het gevolg toen na de asbestinventarisatie bleek dat de gevel onder asbestconditie verwijderd diende te worden', vertelt Marco Sturrus van Feenstra, die de ventilatietechniek installeerden. 'We willen het uiteindelijk in vijf dagen kunnen. Dan hebben de buren er ook de minste last van.'

De zuinige verbouwing is gericht op duurzaanheid. Niet alleen qua energiegebruik, maar ook wat betreft materialen: de gevelbakken zijn bijvoorbeeld van vlaszaad-biocomposiet en de kozijnen van duurzaan, Oostenrijks naaldhout. Het zorgt ervoor dat het onderhoudsarm is en in totaal 50 jaar meekan.

Growing Green wil het huis binnenkort gaan verhuren, maar zoeken daarvoor wel naar iemand die het prima vindt als er zo nu en dan woningbouwverenigingen komen kijken. Daarnaast wil de bouwgroep graag de woonomstandigheden monitoren; met verschillende sensoren worden temperatuur, luchtvochtigheid enzovoort minsten een jaar lang gemeten. Dan weten ze of de renovatie ook écht een beter huis oplevert. Ondertussen tonen verschillende woningcorporaties al interesse in het idee. Hoewel het duurder is dan een gewone renovatie, is Growing Green ervan overtuigd dat de extra flexibiliteit en snelheid voor woningcorporaties grote voordelen bieden.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.