Eureka

Voor artsen is het niet eenvoudig het verschil te zien tussen een vrij onschuldige ontsteking en een ernstige infectie. Een nieuw apparaatje dat gebruikmaakt van een mobiele telefoon biedt hier hulp.


De huid rondom een helende wond is altijd een beetje rood, of de wond nu ontstoken is of niet en ook als er sprake is van een potentieel veel ernstigere infectie. De juiste diagnose is essentieel om tijdig te kunnen behandelen en infecties onder controle te houden.

Het Canadese bedrijf Swift Medical wil dat mogelijk maken met een handzaam en eenvoudig te gebruiken apparaatje: de Swift Ray 1.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Op de lens van een smartphone

Swift Ray 1 is simpelweg op de lens van een smartphone te klikken. Het apparaatje maakt foto’s volgens medische standaard, evenals infraroodfoto’s die de warmtestraling van de wond vastleggen en middels fluorescentie met uv-licht bacteriën laat oplichten.

Vooral de laatste twee technieken zijn belangrijk om infecties te detecteren. Dat gebeurt middels de bijbehorende app op de smartphone. De app houdt bij de analyse van de foto’s rekening met verschillende huidpigmenten.


Eerte klinische studie

In een eerste klinische studie van 66 wonden wist de Swift Ray 1 alle geïnfecteerde wonden succesvol te detecteren. Voor het detecteren en onderscheiden van ontstoken en niet-ontstoken wonden was het apparaatje in 91 procent van de gevallen correct.

Swift Medical voert de komende tijd meer studies uit met grotere groepen patiënten met meer verschillende wondtypen. Van een model dat klaar is voor de markt is dan ook nog geen sprake.


Tekst: Paul Schilperoord
Fotot: Swift Medical

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.