De opdracht voor student industrieel ontwerpen Oliver Münzberg van de Technische Universität Dresden was om 5G-technologie toe te passen in de samenleving. Hij dook in de wereld van het pianospelen. 

Hij ontdekte dat lichaams­houding en beweging van essentieel belang zijn. Door nu een T-shirt en handschoenen met sensoren te dragen, kan de speler zijn houding snel verbeteren.

‘De sensoren registeren de lichaamshouding van de pianist en geven haptische feedback, zoals een trilling, bij een verkeerde houding’, legt Münzberg uit.


Toonhoogte en timing

Daarnaast bedacht hij een app die de speler direct feedback geeft over de uitvoering. De app laat niet alleen zien of de toonhoogte juist is, maar ook of de timing goed is en de kracht waarmee de toets wordt aangeslagen. Verder kan de speler in de app een weekplanning maken en zijn vooruitgang bijhouden.

Ook ziet Münzberg mogelijkheden om online pianolessen te verbeteren. Wanneer leraar en student allebei handschoenen dragen met sensoren, kan de één een toets aanslaan die bij de ander oplicht.


Spelen met handschoenen

Of een pianopak daadwerkelijk op de markt zal komen, is nog de vraag. Münzberg: ‘Pianisten die ik interviewde geven aan geen handschoenen te willen dragen die het spelen belemmeren.’ Wel kan een pak nuttig zijn voor medische analyse om blessures bij beroepsmusici te voorkomen of voor onderzoeksdoeleinden. 

Om pianisten te ondersteunen bij optredens bedacht ­Münzberg dat muziekvisualisaties kunnen helpen. ‘Om het vereiste concentratieniveau te bereiken, moet de pianist zich richten op de output van zijn spel, de muziek, en niet op de input, ofwel wat zijn vingers precies moeten doen’, zegt Münzberg.

Via de visualisatie kan een speler gemakkelijker in de muziek komen. ‘Pianisten reageren hier enthousiast op en het zou extra motiverend zijn als de visualisatie mooier wordt naarmate het spel verbetert.’


Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Oliver Mürzberg

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.