Een computerprogramma leert mensen om muziekstukken sneller in te studeren. Door de hersengolven van de pianospeler te meten, wordt duidelijkhoe moeilijk die de stof vindt en of er dus een schepje bovenop kan. De techniek kan volgens de onderzoekers voor elke vorm van leren gebruikt worden.

Het programma met de naam BACh (Brain Automated Chorales) begeleidde in het onderzoek zestien pianospelende studenten bij het instuderen van twee koralen (een type kerkmuziek). Eerst moesten zij dertig muziekstukken spelen om de hersenmeter te kalibreren. Daarna moesten ze in een half uur tijd twee koralen van Bach uit hun hoofd leren, één met de hulp van het leerprogramma en één zonder.

BACh bepaalde voor de studenten hoe ze het beste een stuk konden leren. Het gaf de studenten aanvankelijk maar één deel van het muziekstuk (de sopraannoten). Tijdens het spelen daarvan werd de hersenactiviteit gemeten met behulp van fNIR (functional Near-Infrared Spectroscopy). Was er weinig activiteit, dan verveelde het brein zich blijkbaar en gaf BACh de volgende reeks noten erbij. Zo bouwde het langzaam op naar het volledige muziekstuk. FNIR gebruikt nabij-infrarood licht om de zuurstofniveaus in de hersenen te meten. In totaal zijn er zestien meetpunten, waarmee het de hersenactiviteit in de lerende delen van het brein kan bepalen.


Beter pianospelen

De methode van BACh leek in de kleine onderzoeksgroep een positief effect te hebben. Er lijken minder incorrect gespeelde noten, gemiste noten en foute noten voor te komen in vergelijking met een ongerichte manier van studeren. Ook gaven de studenten aan dat ze zichzelf beter vonden spelen als een computer ze hielp door een geindividualiseerd lesprogramma toe te passen.

De combinatie van hersenfeedback en de programmatuur van BACh zorgt voor een op maat gemaakte lesmethode. BACh kijkt immers naar de staat van de hersenen en bepaalt aan de hand daarvan wat iemand aankan en wat nog te lastig is. Zo'n geautomatiseerd, persoonlijk systeem kan mogelijk veel betekenen voor het onderwijs: wellicht kan het scholieren en studenten ondersteunen die op de standaardmanier niet zo goed meekomen met het schoolprogramma.


Image credit: Publiek domein

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.