Eureka

Veel mensen hebben een broertje dood aan strijken. Fabrikanten spelen hier doorgaans op in met kreukloze overhemden of slimme strijkijzers. Sharkk besloot het over een andere boeg te ­gooien en pakte de strijkplank aan.

De start-up ontwikkelde de zogeheten Flippr, een plank die 180 graden rond zijn lengteas kan draaien. Kleding die hieromheen is geslagen, wentelt mee. Zo komt de andere kant boven te liggen en kun je min of meer continu strijken.

Het omdraaien van de kleding gaat kortweg als volgt. De plank ligt als een soort slagboom op het onderstel en is hieraan gekoppeld met een draaischarnier bij het ‘voeteneinde’. Door het hoofdeinde op te tillen én de plank 180 graden te draaien rond zijn lengteas, komt de onderkant tevoorschijn.


Strijken in twee minuten

De draaiplank is een revolutionair concept, claimt Meir Shemtov, creative director van Sharkk. ­Immers, ‘de strijkplank is sinds 1892 praktisch ­onveranderd’. Shemtov nam ook de proef op de som met een stopwatch. Dat levert nog een claim op: ‘De strijktijd loopt terug van gemiddeld acht naar twee minuten.’ Die tijdwinst is vooral te ­boeken bij het strijken van blouses, T-shirts en truien. De strijkplank heeft de vorm van een torso en kan deze kledingstukken dus min of meer ­‘dragen’.

Flippr bevat ook nog kleine plankjes die in de mouwen zijn te schuiven. Hierdoor zouden de kreukels er gemakkelijk uit te strijken zijn. Daarnaast is de hoogte van het onderstel aan te passen. Zo is ook zittend strijken een mogelijkheid.

Sharkk haalde afgelopen najaar 300 000 dollar op via de crowdfundingsite Indiegogo. De strijkplank kost 150 dollar.


Tekst: ir. Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.