De twee snelste supercomputers ter wereld staan in de Verenigde Staten en zijn gebouwd door IBM. De maandag gepubliceerde lijst met 500 snelste supercomputers wordt aangevoerd door Summit van de Oak Ridge National Laboratory (ORNL). Op 2 staat Sierra, een supercomputer van de Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL). De Chinese supersomputer Sunway TaihuLight (Wuxi), die tot halverwege dit jaar de lijst aanvoerde, is gezakt naar een derde plaats. 

Summit debuteerde in juni op de lijst en stond meteen op de eerste plaats. Inmiddels is de computer, gebouwd voor het Amerikaanse ministerie van Energie, nog sneller geworden, met een snelheid van 143,5 petaflops (FLOPS staat voor floating point operations per second) (was 122) en een theoretisch piekvermogen van 200,8 petaflops, wat zou neerkomen op 200 biljard berekeningen per seconde. Ook Sierra is aanzienlijk sneller geworden. Met een snelheid van nu 94,6 petaflops verdrong ze de Chinese concurrent. Die heeft nog altijd een vermogen van 93 petaflops, waarmee hij twee jaar lang de snelste was. 

De snelste Europese supercomputer staat in het Zwitserse Lugano. Met 21,2 petaflops eindigt die nog net binnen de top-5. De snelste Nederlandse supercomputers staat op de 167ste plaats met 2,1 petaflops. Welke dat is, vermeldt de lijst niet. 

 

China heeft weliswaar niet langer de snelste supercomputer, het land heeft wel de meeste computers in de top-500 (45 procent). De VS hebben slechts 109 noteringen, al hebben de Amerikaanse supercomputers samen wel een iets grotere rekenkracht dan die in China.

Openingsfoto: OLCF at ORNL

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.