Het beste van 2017: een onzichtbaar, maar groeiend probleem in menig bedrijf is het softwaremonster. Deze vaak decennia oude kluwen van programma’s, soms geschreven in verouderde programmeertalen, ontstaat als bedrijven groeien en steeds meer functionaliteiten en diensten aanbieden. TNO werkt aan een oplossing.

Maatschappelijke impact: 

Die oplossing is rigoreus: het vereist een hele nieuwe manier van nadenken over programmeren. TNO wil namelijk, samen met bedrijven zoals Philips, het hele ontwerp van een programma tegen het licht houden. Dat is de enige manier om de software up-to-date te maken, want de oude kluwen ontwarren kost veel tijd en geld - twee dingen waarvan nooit genoeg is in het bedrijfsleven.

TNO kijkt daarom op een hoger niveau. Niet 'wat hoort dit regeltje van de software te doen', maar 'welke functie moet een programma vervullen'. Met die filosofie denkt het onderzoeksbureau snel en effectief software te moderniseren, zonder dat de oude functies verloren gaan. Dit 'modeldenken' is niet nieuw, maar TNO past het voor het eerst toe in Nederland. Volgend jaar zal blijken of het een succes is.


Volledige overzicht lezen

Wil je het volledige overzicht van Het Beste van 2017 uit het decembernummer van De Ingenieur op het web lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Ook is er een speciale eindejaarsactie: neem een abonnement, het eerste jaar (12 nummers) voor de helft van de prijs à € 67,50 of drie nummers voor € 25.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.