Blankesteijns Beeldbuis

Een Nederlandse cineast en avonturier sluipt de hangar binnen waar twee Boeran-spaceshuttles staan te verstoffen. Hij weet zelfs in de Boeran te klimmen en laat brutaal een drone door de hangar vliegen.

Toen in 2011 het Space Shuttle-programma werd beëindigd, vonden de toestellen een nieuwe rol als bezienswaardigheid in diverse musea en wetenschapscentra. Hoewel de Shuttle nooit zo frequent en goedkoop heeft gevlogen als de bedoeling was en twee complete bemanningen omkwamen, geldt het programma als een succes en als een gedenkwaardig onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis.

Zo niet de Boeran, waarmee de Sovjet-Unie de VS had willen volgen. Er was nog maar net een proefvlucht geweest (niet buiten de dampkring) toen de stekker eruit ging omdat de Sovjet-Unie instortte en daarmee de planeconomie. De enige luchtwaardige Boeran werd onherstelbaar beschadigd toen zijn hangar instortte. In Kazachstan, nabij de lanceerbasis van Baikonoer, staan er nog altijd twee die nooit zijn voltooid.

 

Sluipen in de hangar

De Nederlandse fotograaf en filmer Bob Thissen bezoekt voor zijn YouTube-kanaal Exploring the Unbeaten Path(vrije vertaling: ‘Langs ongebaande paden’) regelmatig verlaten monumenten zoals een energiecentrale, een radarstation maar ook een filmset en een gesticht. Zijn laatste video is een waagstuk: in Kazachstan weet hij samen met een Belgische reisgenoot ‘s nachts door te dringen tot de hangar waar de twee Boerans staan. De hele daarop volgende dag maakt hij opnamen van het imposante en treurige schouwspel, regelmatig onderbroken door radioberichten van twee handlangers buiten, die hem waarschuwen voor langskomende bewakers. Eenmaal verstoppen ze zich in de Boeran zelf, waar ze toch al ingeklommen waren voor het maken van beelden.

 

Drone

Ze bestaan het zelfs in de onmetelijk hoge hangar een drone los te laten die schitterende beelden maakt, al mochten de plaatjes vanaf de hoge galerijen er ook al zijn. Ook bereiden ze spaghetti bolognese uit een pakje, op een vuur van aanmaakblokjes.

Sommige kijkers twijfelen. Niet aan de echtheid van de beelden maar aan het stiekeme karakter van de expeditie. Is het niet in scène gezet met medewerking van de Kazachse autoriteiten? Een medewerker van de technologiesite Ars Technicaontzenuwt deze gedachte. Hij was ooit op bezoek op de lanceerbasis, wist van de hangar maar mocht er niet in. Men is daar helemaal niet trots op dit deel van de regionale ruimtevaartgeschiedenis. ‘En ik geloof ook niet dat ze blij zouden worden van een avonturier die rondspringt op de vleugel van een Boeran in een T-shirt met hamer en sikkel.’

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.