Een Falcon Heavy-raket van SpaceX heeft dinsdag 24 satellieten in een baan om de aarde gebracht. Volgens het ruimtevaartbedrijf is de lancering succesvol verlopen. 

De STP-2-missie vertrok vanaf het lanceerplatform bij het Kennedy Space Center in de Amerikaanse staat Florida. Na twaalf minuten werden de eerste satellieten losgelaten, de laatste volgden 3,5 uur later, op ruim zesduizend kilometer hoogte.


'Moeilijkste raketlancering ooit'

Elon Musk, de topman van SpaceX, twitterde vooraf dat dit de 'moeilijkste lancering tot dusver' zou worden. Zo moest de tweetrapsraket in de ruimte vier keer worden herstart, om de 24 satellieten in drie verschillende banen om de aarde te kunnen brengen. Het gaat om satellieten van onder meer de Amerikaanse weerkundige dienst, de luchtmacht, NASA en diverse universiteiten. 

Bijzonder aan de missie is bovendien het feit dat de twee zij-boosters van de Falcon Heavy dit voorjaar ook al zijn gebruikt bij een lancering. Niet eerder vloog de Falcon Heavy met hergebruikte raketten. Bovendien had SpaceX niet eerder een nachtelijke lancering uitgevoerd. 
 

Hoofdraket crasht bij landing

Net als na die eerdere lancering zijn de zij-boosters ook nu volgens planning heelhuids teruggekeerd naar op Cape Canaveral, vlakbij het Kennedy Space Center. Herbruikbare raketten zouden de kosten van lanceringen aanzienlijk verlagen, wat de reden is dat SpaceX er veelvuldig mee experimenteert. 

De hoofdraket had moeten landen op een droneschip van SpaceX in de Atlantische Oceaan, maar miste dat op slechts enkele meters, waarna er een explosie volgde. Dat verlies was ingecalculeerd: SpaceX had vooraf al gezegd dat de landing van de hoofdraket het moeilijkste onderdeel van de hele lancering zou zijn. Het droneship lag ditmaal aanzienlijk verder van het lanceerplatform dan bij eerdere missies, op wel 1240 kilometer uit de kust van Florida. Eerder was dat steeds enkele tientallen kilometers.

Reis naar Mars

De Falcon Heavy is momenteel met ruime afstand de krachtigste raket die er is, met een gewicht van bijna 64 ton: meer dan een volledig beladen Boeing 737. De stuwkracht bij de lancering is gelijk aan 18 Boeing 747's. De Falcon Heavy is ontworpen om ooit mensen naar de ruimte te vervoeren, mogelijk naar de maan of Mars.

Foto: SpaceX

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.