Zaterdag ging voor het eerst sinds een catastrofale explosie weer een raket van SpaceX de lucht in. Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf hoopt dat met de succesvolle lancering en terugkeer van de raket het vertrouwen hersteld is.

De Falcon 9-raket van SpaceX had tien kleine satellieten aan boord voor het Iridium-netwerk, dat een groot bestaand satellietennetwerk gaat vervangen. De komende tijd staan nog zes lanceringen gepland met deze satellieten.

 

Beeld vanaf de raket zelf in de ruimte


Ontploffing

Voor SpaceX was het zaterdag een spannend moment op de Vandenberg Air Force Base in Californië. De lancering, die wegens weeromstandigheden meerdere keren was uitgesteld, was de eerste sinds een explosie in september vorig jaar. Toen ontplofte de raket tijdens het vullen van de brandstoftanks. Na lang onderzoek maakte SpaceX begin dit jaar de oorzaak bekend: een combinatie van te koud helium en lekkende brandstof (lees 'SpaceX weet oorzaak ontploffing'). Het lek ontstond waarschijnlijk doordat de klemmen rond de tank niet goed werkten. SpaceX loste dit probleem op en was klaar voor een nieuwe lancering.

 

Het onderste deel van de raket op weg naar het landingsponton.


Die lancering verliep voorspoedig. De raket steeg zonder problemen op en bracht de satellieten in een baan rond de aarde. Vervolgens wist het onderste deel van de raket ook nog eens heelhuids terug te keren op aarde. Dit idee van de terugkerende raket is iets waar commerciële ruimtevaartbedrijven al langer aan werken. Het is ook al meerdere keren gelukt. Een terugkeer op een ponton op zee was tot nu toe echter lastig. Inmiddels lijkt het erop dat SpaceX alle problemen met zo'n terugkeer opgelost heeft, want de raket landde precies in het midden van het ponton en bleef kaarsrecht staan.
 

Goedkoper

Het terugbrengen van het onderste deel van de raket is cruciaal voor het bedrijf. Dit deel is namelijk opnieuw te gebruiken en dat spaart miljoenen dollars uit per lancering. Daardoor kan SpaceX in de toekomst goedkoper lanceren dan zijn concurrenten. Voorlopig heeft het bedrijf nog geen herbruikte raket gebruikt, maar na de lancering zaterdag liet het bedrijf weten dat daar 'spoedig' verandering in komt.

 

De raket na de veilige terugkeer.


Beeld: SpaceX
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.