Met SpinTronics kunnen kinderen spelenderwijs kennismaken met de basisprincipes van elektronica en het bouwen van circuits.

Weinig onderwerpen zijn zo ontoegankelijk als elektronica. Het is onzichtbaar en om het te begrijpen komen er al snel ingewikkelde wiskundige vergelijkingen aan te pas. Daarom ontwierp Paul Boswell, voormalig professor op de universiteit van Minnesota, en nu eigenaar van het bedrijf Upper Story, het spel SpinTronics, de eerste fysieke equivalent van  elektronica. Hiermee leren kinderen vanaf acht jaar en volwassen spelenderwijs over elektronica.

 

Zestigduizend euro

Boswell, bedenker van Turing Tumble, een spel dat computers helpt begrijpen, lanceerde in mei dit jaar op Kickstarter zijn tweede spel SpinTronics en haalde binnen enkele uren het financieringsdoel van zestigduizend euro. De teller was op de einddatum, halverwege juni, al opgelopen tot ruim boven de miljoen euro.

 

Stripverhaal

SpinTronics heeft voor elke elektronische component zoals een inductor, condensator, ampèremeter, weerstand en schakelaar een mechanische tegenhanger. In plaats van elektronen die door draden lopen, verbinden kettingen de componenten.

Hoe hard de kettingen draaien is een maat voor de spanning, aangeleverd door een batterij. Bijgaand is er een puzzelboek met een stripverhaal. Het doel van het spel is om de puzzels op te lossen door elektronische circuits te bouwen.

 

Wielaandrijving

‘Het moeilijkste deel was om met kettingen splitsingen te maken voor parallelle circuits’, vertelt Boswell. ‘Je kunt elektronica uitleggen als water dat door een pijp stroomt. Als de pijp in tweeën splitst, dan verdeelt het water zich over de helften. Maar een ketting kan niet splitsen.’

De oplossing vond Boswell door gebruik te maken van differentiëlen zoals die voor de wielaandrijving in auto’s voorkomen. Het mechanisme maakt een snelheidsverschil mogelijk tussen de aangedreven tandwielen.

 

Batterij

Op dit moment werkt Upper Story aan de batterij voor het spel. SpinTronics is naar verwachting leverbaar in januari 2022. De prijs zal rond de zestig euro liggen. Boswell: ‘SpinTronics is twee keer zo duur als andere spellen, maar tien keer zo diepgaand.’ 

 

Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Upper Story

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.