De app Strava houdt de activiteit van sporters bij, waaronder hun hardlooproutes. Amerikaanse militairen die de app gebruikten tijdens hun training, gaven daardoor onbedoeld de locaties van een aantal geheime legerbases prijs.

Read this article in English

Met de Strava-app houden gebruikers hun sportprestaties bij, zoals afstanden die ze op een bepaald moment aflegden tijdens het hardlopen. Deze informatie kunnen ze delen met vrienden en volgers, die hierop kunnen reageren. Daarnaast heeft de app praktische functies: hij kan synchroniseren met bijvoorbeeld een hartslagmeter. Zo kan je achteraf zien hoe hoog je hartslag was op een bepaald punt tijdens het hardlopen. De app heeft miljoenen gebruikers wereldwijd.

 

Heat map

In november 2017 publiceerde Strava een zogenoemde heat map, die aangeeft waar gebruikers hebben hardgelopen of gefietst. Met deze kaart kunnen hardlopers of fietsers zien welke routes populair zijn in grote steden. Afgelopen weekend merkte de 20-jarige Australische student Nathan Ruser echter op dat de kaart ook geheime informatie toont.

Op de heat map staan drukke steden zoals Londen, waar veel Strava-gebruikers zijn, vol met hardlooproutes. Het wordt echter een probleem wanneer Amerikaanse militairen de app gebruiken tijdens hun training op geheime legerbases. Op een plek waar weinig Strava-gebruikers zijn, bijvoorbeeld oorlogsgebieden, is zulke activiteit des te opvallender. Toen Ruser inzoomde op Syrië, ‘lichtte het soort van op als een kerstboom,’ zegt hij in een bericht van The Washington Post. De 'lichtjes' bleken afkomstig van militairen die de Strava-app gebruikten op hun geheime basis.

Met de heat map vonden Twittergebruikers de locaties van onder andere een vermoedelijke basis van de CIA, de Amerikaanse centrale Inlichtingendienst, in Somalië, en een Patriot-luchtafweersysteem in Jemen.

Het Koreaanse schiereiland, waarop duidelijk is te zien dat Zuid-Koreanen massaal Strava gebruiken en Noord-Koreanen niet. Bron: Strava.


Veiligheid

In een bericht van CNN meldt een woordvoerder van het Pentagon dat het Amerikaanse ministerie van Defensie dit soort zaken heel serieus neemt. Het is de situatie aan het beoordelen om te zien of aanvullende training nodig is om de veiligheid van hun personeel te waarborgen.

Waarschijnlijk had Strava niet gerekend op dit neveneffect van zijn heat map. Het probleem had overigens makkelijk omzeild kunnen worden: de app heeft namelijk een functie waarmee je het delen van je informatie met derden uit kunt zetten. In de toekomst wil Strava mensen helpen om de privacyinstellingen ‘beter te begrijpen,’ meldt CNN

Openingsbeeld: Heat map van Amsterdam. Bron: Strava

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.