Een draagbaar verfspuitsysteem moet het voor de vakschilder eenvoudiger maken om snel een strak resultaat te bereiken op buitenhoutwerk.

Verfgigant PPG ziet al jaren het aantal vakschilders afnemen, terwijl de vraag toeneemt. Reden voor het moederbedrijf van merken als Histor en Sigma om na te denken over oplossingen die de professionele schilder kunnen helpen. Dat proces resulteerde in de ontwikkeling van de SprayMaster die begin dit jaar werd gelanceerd.


Roller en kwast

‘Een schilder gebruikt al decennialang een roller en kwast en doet daar alles mee’, vertelt technisch productmanager Petra Sanders – van der Heijden. ‘We wilden een vorm bedenken waardoor de schilder tijd kan besparen en niet continu zijn kwast in de verf hoeft te dopen.’

Die vorm werd gevonden: een verfspuitsysteem in een rugtas waarmee de schilder de steiger op kan.
 


 

Hoe werkt de SprayMaster?

De SprayMaster weegt minder dan tien kilogram, inclusief een verffles van 2,5 liter. Het systeem is aangesloten op een compressor die 325 liter per minuut druk levert ter grootte van een stofzuiger.

De compressor drukt de binnenzak in de verffles langzaam leeg, waardoor slechts 2 procent van de verf achterblijft in de verpakking. De watergedragen verf droogt binnen vier uur en gaat wel tien jaar mee.

Toch kan het nog duurzamer volgens Sanders: ‘We kijken bijvoorbeeld of we het PET-verpakkingsmateriaal van de verffles kunnen hergebruiken als bindmiddel voor de verf.’


Buitenshuis

Er zijn al meer spuitsystemen op de markt voor binnenshuis, maar nog niet voor buiten. ‘Buiten spuiten is moeilijker, met een vleugje wind heb je door overspray opeens geen witte auto meer’, zegt Sanders.

Daarom is de spuitkop zo ontworpen dat hij dicht op het oppervlak kan spuiten om dat te voorkomen. Het houtwerk moet wel een stukje meer worden afgeplakt, zo’n vijftien centimeter.

Het verfspuitsysteem en de rugtas zijn te koop voor 2495 euro, de verfflessen kosten evenveel als een emmer verf.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: PPG

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.