Eureka

Een mountainbike stabiel houden vergt redelijk wat inspanning op ruig terrein. Een nieuw systeem biedt de helpende hand, of beter twee helpende veren, die het stuur rechthouden.
 

Het stuurhulpsysteem Keep it stable (K.I.S.) is ontwikkeld door het Duitse bedrijf Syn­tace. Het moet voorkomen dat een mountain­biker de controle over de fiets ­verliest als een steen of boomwortel het voorwiel hard opzij duwt.

De Duitse fietsfabrikant Canyon biedt het K.I.S.-systeem nu voor het eerst aan op het fietsmodel Spectral CF 8 CLLCTV, ingebouwd in de bovenste framebuis.

 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.Voorgespannen trekveren

K.I.S. werkt met twee voorgespannen trekveren die naast elkaar in de framebuis liggen. Beide veren zijn via een flexibele band verbonden aan weerszijden van een nok op de stuurstang.

Als het voorwiel een klap krijgt en opzij draait, dan wordt de ene band in elkaar geduwd om de veer te ontzien, terwijl de andere juist uitrekt en met de veer het wiel weer rechttrekt.Wieluitslag

Door de vorm van de nok neemt de veerspanning het snelste toe bij een kleine wieluitslag, om onbedoelde beweging van de stuurstang te compenseren. Het sturen moet echter niet te zwaar gaan.

Daardoor neemt de veerspanning veel minder hard toe bij een grotere wieluitslag van tussen de vijftien en vijftig graden.


Onderhoudsvrij systeem

Het systeem voorkomt bovendien dat het voorwiel helemaal opzij klapt, waardoor de fietser over de kop zou kunnen slaan. Bovendien maakt het fietsen efficiënter en minder vermoeiend.

Via een schuifknop met boutvergrendeling, bovenop de framebuis, is de veerspanning aan te passen aan het gewicht van de fietser, de rijstijl en het soort terrein.

Het systeem weegt slechts 110 gram en is onderhoudsvrij.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Canyon

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.