Iets kleins schoon te maken? De Sonic Soak klaart de klus met behulp van ultrasoon geluid.

Zou het niet ideaal zijn om alles – van vuile vaat tot kleding tot groente en  fruit – te wassen in dezelfde machine? Veel mensen vinden blijkbaar van wel, want de makers van de Sonic Soak, een compact apparaatje dat van alles en nog wat in een bak water grondig kan reinigen met ultrasoon geluid, haalde via crowdfunding 9532 procent van het ­beoogde startkapitaal op; in totaal ruim 2 miljoen dollar.
 

Sonic SoakSchokgolf blaast vuil weg

Sonic Soak is overigens niet bedoeld als directe vervanger van een wasmachine of vaatwasser. Het apparaatje is ontwikkeld als een kleine, draagbare reiniger voor ­alles wat in een gootsteen of een teiltje water past – zoals borden en bestek, ­babyspullen, speelgoed, lingerie, brillen, sieraden, tandenborstels of groente en fruit. Daar gaat dan een beetje wasmiddel bij en ­natuurlijk de Sonic Soak, een roestvrijstalen cilinder met een lengte van 10,5 cm en een diameter van 3,5 cm.

Sonic Soak is een miniversie van systemen die al jaren worden gebruikt in ­medische en industriële toepassingen. Het apparaatje brengt ultrasoon geluid voort met een frequentie van 50 000 trillingen per seconde. Ondergedompeld in water wekken deze geluidsgolven on­stabiele luchtbellen met een lage druk op. Deze komen in botsing met de te wassen objecten en imploderen, waarbij een schokgolf ontstaat die vervuiling, zoals olie en bacteriën, wegblaast. Verse groente en fruit wordt ontdaan van restanten bestrijdingsmiddelen, die door handmatig wassen niet helemaal verdwijnen.
 

Ideaal voor op vakantie

De kleine afmetingen maken de Sonic Soak ideaal om mee te nemen op vakantie. Zolang er maar een stopcontact in de buurt is, is hij te gebruiken. Via een timer op de stekkerunit is de tijdsduur van een wasbeurt in te stellen.

Sonic Soak kan per wasbeurt maximaal zo’n 1,8 kg aan kleding wassen. Verge­leken met een gewone wasmachine ­verbruikt Sonic Soak slechts 10 % van de energie en 2 % van de hoeveelheid ­water. En doordat mensen het ultrasoon geluid niet kunnen horen, is het apparaatje ook nog eens stil.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.