Steeds meer mensen werken in de techniek. Tegelijkertijd groeit ook het aantal technische vacatures, blijkt uit de jaarlijkse arbeidsmarktupdate van de Monitor Techniekpact.

 

In 2021 hadden 1.762.000 mensen een technisch beroep, een stijging van zes procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De totale beroepsbevolking nam ook toe, maar met slechts drie procent.

Binnen de technische beroepen blijft vooral het aantal ICT-banen toenemen, tot inmiddels ongeveer een half miljoen. 'Het is echt alle hens aan dek'; zegt voorzitter Thea Koster van Techniekpact, dat de cijfers dinsdag 24 mei publiceerde. 


Meer vrouwen in techniek

Het aantal vrouwen met een technisch beroep liep in 2021 op tot 275.000, een stijging van 55 procent ten opzichte van 2013. Het aantal mannen steeg in diezelfde periode tot 1.487.000.

Ondanks het toenemende aantal werknemers in de technieksector groeit ook het aantal vacatures. In het vierde kwartaal van 2021 waren er liefst 104.500 openstaande vacatures in de techniek en nog eens 23.700 in de ICT. Ten opzichte van een jaar eerder is dat een toename van 71 procent.


Lage werkloosheid

De werkloosheid onder mensen met een technische achtergrond ligt met 3,2 procent ook een vol procentpunt lager dan het landelijke gemiddelde. Van de mensen met een technische opleiding zitten vooral mbo'ers maar zelden zonder werk: slechts 2,9 procent van hen is werkloos.  

Volgens Thea Koster van Techniekpact zal de vraag naar technisch geschoold personeel alleen maar verder toenemen, met name als gevolg van de energietransitie, die veel grote technische ingrepen vergt. 'Maar technologische kennis is ook hard nodig om onze processen, in alle sectoren, efficiënter en innovatiever te maken zodat we met minder mensen meer werk kunnen doen,' stelt Koster in een persbericht.
 

Zeer krap

In de cijfers wordt ook een onderscheid gemaakt per regio. Voor ingenieurs maakt dat echter weinig verschil. Afgezien van de provincie Drenthe geldt de arbeidsmarkt voor hen in het hele land als zeer krap. De organisatie spreekt dan ook van 'bijna maximale krapte'. 

De jaarlijkse Monitor Techniekpact is een samenwerkingsverband tussen Techniekpact, Platform Talent voor Technologie en de Rijksoverheid. Eerder deze maand publiceerden deze partijen al de onderwijsdata over afgelopen jaar. Daaruit bleek dat steeds minder middelbare scholieren een natuur en techniek-profiel kiezen.


Foto: Depositphotos. Graphic: Techniekpact

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.