De politie treft steeds vaker vuurwapens aan die - deels - met een 3D-printer zijn gemaakt. Zo’n vuurwapen uit de printer hapert regelmatig en is daardoor ook gevaarlijk voor wie het hanteert, waarschuwt de politie.

 

Moesten criminelen hun vuurwapens voorheen altijd uit het illegale circuit halen, daar is nu een route bijgekomen. Een handige jongen of een handig meisje kan namelijk onderdelen van vuurwapens maken met een 3D-printer.

Dat dit kan, was al een paar jaar bekend bij de politie, maar daar zien ze het printen van vuurwapens nu toenemen. ‘Vroeger bestond dit verschijnsel niet, maar sinds 2021 treffen we zo nu en dan een vuurwapen aan met geprinte onderdelen’, zegt Thomas Aling, woordvoerder van de Dienst Landelijke Recherche.
 

Zelfs semi-automatische wapens

Afgelopen jaar nam de politie bij veertien onderzoeken zeven van deze vuurwapens in beslag, en daarnaast onderdelen die in dat soort zelfbouwwapens kunnen worden gebruikt. Ook dit jaar zijn er al diverse van deze vuurwapens aangetroffen, aldus een nieuwsbericht op de website van de politie. Begon het ooit met eenvoudige handvuurwapens, tegenwoordig rollen er zelfs semi-automatische wapens uit de printer.
 

Zorgwekkende trend

Deze trend is zorgwekkend om verschillende redenen. Ten eerste verlaagt het 3D-printen de drempel om aan een vuurwapen te komen, zegt Aling. ‘Je doet dit weliswaar niet zomaar even op een zondagmiddag; het vereist technische kennis. Maar je hoeft voor een wapen dus niet meer het illegale circuit in.’

Ten tweede is zo’n ge-3D-print vuurwapen gevaarlijk in gebruik. Niet alleen voor een eventueel slachtoffer, maar ook voor de schutter zelf. Geprinte vuurwapens blijken namelijk nogal eens te haperen, zo bleek uit proeven bij de politie. ‘Een vuurwapen faalt dan volledig of de kogel komt er niet uit. Een enkele keer brak de trekker af’, aldus Aling.

In deze video van de politie is te zien hoe een deels ge-3D-print vuurwapen wordt getest:


 

Stevig wapen van kunststof

De politie trof in zijn onderzoek gewone 3D-printers aan, die in de winkel verkrijgbaar zijn. Aling: ‘Die werken met plastic draad als aanvoer. Maar met die kunststof kun je een stevig wapen maken.’

Onderdelen die al uit de 3D-printer zijn gerold, zijn de constructie van een pistool zelf (dus het gedeelte dat je vasthoudt) en de trekker. Die worden gecombineerd met metalen onderdelen, zoals de loop, de veer en de kogelhouder. Die moet de crimineel op een andere manier zien te regelen. ‘We hebben een metalen buisje gezien dat eenvoudig op een draaibank te maken is. En een geluidsdemper die we aantroffen was gemaakt van een oliefilter uit een auto’, vertelt Aling.
 

Printerfarm

Behalve een handjevol vuurwapens ontdekte de politie ook enkele werkplaatsen, waar de wapens kunnen worden gemaakt. In Rhoon bij Rotterdam troffen agenten een hele printerfarm aan.
 

Strengere regels

Het bezitten, maken en verhandelen van een vuurwapen of essentiële onderdelen is al strafbaar volgens de Wet Wapens en Munitie, schrijft de politie in het eigen nieuwsbericht. Maar het publiceren of bezitten van de (digitale) ontwerpen voor ge-3D-printe vuurwapens is dat niet. Op internet is het niet heel moeilijk om aan bouwtekeningen voor wapens te komen.

De politie pleit voor strengere regels. Aling: ‘Het bezitten van tekeningen van een vuurwapen zal niet strafbaar worden, maar wij zouden graag zien dat het verhandelen ervan wel strafbaar wordt. Want nu kunnen wij daar niets tegen ondernemen, terwijl deze wapens erg gevaarlijk zijn. We willen de drempel verhogen, want soms gaan ook hobbyisten hiermee aan de slag.’

 

Openingsfoto Politie

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.