Eureka

Deze brace geeft zijn drager een seintje als die zijn of haar spieren op de verkeerde manier spant.

Wie te lang in een verkeerde houding achter de computer zit, kan last krijgen van beknelde zenuwen in armen of handen. Langdurige spierspanningen in het lijf zouden hiervan de oorzaak zijn. Omdat veel van zijn patiënten bleven tobben met dit soort kwalen, kwam de Deense fysiotherapeut Søren Würtz op het idee van een brace die mensen een seintje geeft als het uit de hand loopt met de spierspanning. 
 

MLI Elbow
Elektroden in de steunband MLI Elbow
meten de elektrische activiteit van de spieren.

Ontsporende spanningen

De zogeheten MLI Elbow, ontworpen binnen het door Würtz opgerichte ­PRECURE, is een steunband voor de ­elleboog waar elektroden in zitten. Die meten de elektrische activiteit van de spieren en sturen de data via bluetooth naar een app op de smartphone. Deze app stuurt de gegevens vervolgens door naar de cloud, waar algoritmes ze analyseren.

Als de spierspanningen dreigen te ontsporen, laat de app een alarmsignaal horen of trilt de steunband een beetje. Op het smartphonescherm is dan te zien waar de spanningen zitten en hoe hoog die zijn. Ook krijgen de dragers advies om de spierstress af te laten nemen. Er is overigens alleen nog maar anekdotisch bewijs voor de positieve werking van deze ­digitale therapeut.

De slimme brace staat tot eind september op Kickstarter om geld op te halen voor massaproductie. Als dat lukt, komt hij waarschijnlijk begin volgend jaar op de markt.

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.