Eureka

De een schalt graag door een drukke treincoupé, de ander gunt de medereizigers hun rust en houdt het gesprek liever privé. Bellers uit de laatste categorie kunnen nu Silent Mask gebruiken. 

Silent Mask is een mondmasker dat stemgeluid van de gebruiker in het masker opvangt en voorkomt dat het buiten het masker hoorbaar is. In het masker zit een microfoon die het stemgeluid via Bluetooth naar de smartphone van de gebruiker stuurt.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Standaard oordopjes

Het ­inkomende geluid van de gesprekspartner is ­gewoon hoorbaar via de standaard oordopjes. Om met iemand tegenover zich te praten, kan de ­gebruiker het spraaksignaal van de microfoon naar een externe speaker op het masker sturen. Het telefoon­gesprek wordt dan gedempt.

De Franse startup Skyted ontwikkelde Silent Mask in samenwerking met Airbus en het Franse nationale onderzoekscentrum voor lucht- en ruimtevaart ONERA. Voor de geluidsdemping paste Skyted het materiaal leonar (long elastic open neck acoustic ­resonator) toe, dat door ONERA is ontwikkeld om het geluid van straalmotoren te dempen.Omgevingsgeluid gedempt

In het masker zou dit materiaal 80 procent van de stemfrequenties absorberen. Ook inkomend om­gevingsgeluid wordt gedempt en indien nodig kan het stemgeluid via de microfoon elektronisch worden versterkt.

Het masker weegt 220 gram. De ingebouwde batterij heeft een gebruiksduur van tien uur en kan in anderhalf uur worden opgeladen. Het masker heeft verder nog een ingebouwd ventilatiesysteem om vrijuit te kunnen ademen. Opvallend is dat Skyted met het oog op pandemieën niet meteen een filter heeft ingebouwd, zodat het masker tegelijk dienst kan doen als mondkapje.


Crowdfunding

De Franse startup haalde tot nu via crowdfunding in ieder geval alvast bijna het twintigvoudige van het vereiste startbedrag op om Silent Mask in productie te kunnen nemen.


Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Skyted
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.