Eureka

Een armband met een stinkbommetje moet seksueel agressieve belagers alle lust ontnemen. Het hip ogende bandje bevat een glazen ampul met een cocktail van nare luchtjes.

Door hard aan het bandje te trekken, breekt de ampul en ­komen de ­geuren vrij. ‘Dit roept gevoelens van walging op die conflicteren met een seksuele daad’, aldus Roel van der Kamp MSc, ­oprichter van de start-up Invi, die de zogeheten Invi Bracelet onlangs op de markt bracht.
 

Telescoopmechanisme

Invi is een lange weg gegaan. Tientallen mechanismes sneuvelden omdat ze niet voldeden aan de belangrijkste ontwerpeis: de ampul moet in een panieksituatie gemakkelijk te breken zijn én in het dagelijks gebruik tegen een stootje kunnen. ‘We ­willen niet dat de walgelijke geur in de bus vrijkomt doordat het bandje per ­ongeluk ergens achter haakt.’

De oplossing is nu gevonden in een soort telescoopmechanisme. Een van de schakels in het bandje is een klein kokertje dat bestaat uit twee hulzen die via een klikmechanisme aan elkaar vastzitten. Het kokertje omhult het cilindrische ampulletje en beschermt het tegen rukbewegingen. Door op een knopje te drukken, schiet er een palletje los en trekt een veermechanisme de hulzen uit elkaar. Hierdoor komt de ampul bloot te liggen én wordt het armbandje een stukje langer.

‘Je kunt zo vrij eenvoudig met je vingers achter het bandje komen en hieraan trekken. De ampul is de zwakste schakel en breekt in een oogwenk.’ Per ongeluk op het knopje drukken, is volgens Van der Kamp geen ramp. ‘Je moet echt even trekken om de ampul te breken. En je klikt de hulzen weer gemakkelijk in elkaar.’


Walgelijke cocktail

In Rotterdam startte eind maart een door de gemeente gesubsidieerde proef met honderd inwoners. Deze test moet onder meer duidelijk maken of de armband een bijdrage levert aan de veiligheidsbeleving. ‘Daarnaast willen we graag leren van de ervaringen van onze eerste dragers’, zegt Van der Kamp.

Invi doet verder samen met de Rijksuniversiteit Groningen ­onderzoek naar de effectiviteit van de geuren. Uit een eerdere studie bleek dat alle proefpersonen de cocktail van geuren écht walgelijk vinden.

De vraag is nu in hoeverre dit lustremmend is. ‘De aanname is dat walging leidt tot het gevoel van ‘ik moet hier weg’. Maar dit moet ook echt bewezen worden; seksueel geweld is een complex fenomeen.’


Tekst: ir. Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.