EUREKA

De Spyndi is een stoel die bestaat uit zestig licht gebogen latjes die als puzzelstukken zijn te koppelen.

De Spyndi is een stoel voor Meccano- en Lego-liefhebbers. Het standaardbouwpakket bestaat uit zestig licht gebogen latjes die als puzzelstukken zijn te koppelen. Een bouwplan ontbreekt; dat mag de gebruiker zelf verzinnen. Het komt dus aan op diens creativiteit. ‘Er is een eindeloze reeks stoelontwerpen mogelijk, van ligstoel en fauteuil tot fitness- en voetenbank’, zegt marketingdirecteur Raimonda ­Klimašauskaite van Spyndi

 

Kromming

De handgemaakte kromme latjes hebben aan één kant over de hele lengte een sleuf. De tegenover­liggende zijde bevat over de hele lengte een vorm die daarin past. De latjes zijn zo als puzzelstukken in elkaar te schuiven. Daarbij moet de ontwerper steevast bedenken: gaat het volgende latje erin met de kromming naar boven, of moet het latje worden omgedraaid en andersom ingeschoven, zodat het meubelstuk in wording naar beneden afbuigt?

Een min of meer rechte lijn ontstaat door ‘naar boven’ en ‘naar beneden’ consequent af te wisselen. Wie er de puf voor heeft, kan zo ‘een stoel ontwerpen die past bij zijn lichaamshouding’.

 

 

Ruggengraat

De Spyndi is bedacht door de Litouwse ontwerper Mindaugas Zilionis. Hij liet zich daarbij inspireren door de menselijke ruggengraat. Het kostte de ­Litouwer negen jaar om zijn ontwerp te perfectioneren. De Spyndi komt waarschijnlijk in november op de markt. Een standaardbouwpakket kost 1650 euro.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.