EUREKA

Vier studenten van de TU Eindhoven introduceren de Aucasi Socket, een schakelunit waarmee elektrische apparaten slim zijn te maken.

Domotica, ofwel de automatisering van processen in en om het huis, is nog niet wijd verspreid. Veel systemen zijn nog relatief duur en lastig zelfstandig zonder monteur te installeren. Vier studenten van de TU Eindhoven ontwikkelden als antwoord daarop de eenvoudige, decentraal gestuurde plug-and-play Aucasi Socket.

Elk elektrisch apparaat is individueel slim te schakelen met een Aucasi Socket-­schakelunit per apparaat. Dat houdt de instapkosten laag en maakt het makkelijk om op elke gewenste manier uit te breiden. ‘Wij maken domme apparaten slim en verbinden slimme apparaten met elkaar’, vertelt Tim Beckers, masterstudent Elektrotechniek en de bedenker van Aucasi Socket.

Hij kwam op het idee toen hij voor de ­zoveelste keer voor het slapen gaan elke lamp in zijn woonkamer apart moest uitschakelen. ‘Ik bouwde zelf een prototype van een intelligente schakelaar met een aantal sensoren. Mijn vrienden reageerden er enthousiast op. Toen zijn we gaan kijken of we dit idee op de markt konden brengen.’

 

 

Sensoren

Op elke Aucasi Socket is een elektrisch apparaat aan te sluiten. De Aucasi Socket zit zelf direct in het stopcontact en schakelt tussen stopcontact en het aangesloten apparaat.

Dat gebeurt op basis van de input van een aantal sensoren, waaronder een bewegingssensor, lichtsensor en stroomsensor. Zo kunnen de lampen aan gaan wanneer het donker wordt, of uit wanneer er geen beweging meer wordt geregistreerd in de kamer. De stroomsensor kan bepalen wanneer apparaten op stand-by staan en deze uitschakelen om onnodige stroomkosten te elimineren.

‘Gebruikers kunnen via de applicatie op hun smartphone voor elke Aucasi Socket instellen hoe deze moet schakelen op basis van de input van de sensoren’, vertelt Beckers. ‘Elke Aucasi Socket werkt autonoom. Wordt er een tweede schakelunit in gebruik genomen, dan kunnen ze via wifi onderling communiceren en met andere slimme apparaten in huis, zoals intelligente verlichting van Philips Hue of thermostaat Toon. Zo kunnen ze gebruikmaken van de informatie van elkaars sensoren. Ook is communiceren via infrarood mogelijk met apparaten die werken op een afstandsbediening. Om inbrekers af te schrikken is tijdens de vakantie op die manier bijvoorbeeld de tv en ook de verlichting af en toe aan te doen.’

Eind september lanceerde het studententeam een crowdfundingcampagne op Kickstarter om de benodigde investering op te halen om de Aucasi Socket in productie te kunnen nemen. Zolang de crowdfundingcampagne loopt, kunnen geïnteresseerden een exemplaar bestellen voor de gereduceerde prijs van 49 euro.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.