Mensen die werk doen waarbij ze met elektromagnetische straling in aanraking komen hebben niet vaker last van hersentumoren. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Wetenschappers van universiteiten over de hele wereld bekeken een internationale database van mensen met en zonder hersentumoren. In die gegevensbank stond ook uitgebreide informatie over het beroep van die mensen. Beroepen waarbij mensen waarschijnlijk vaker aan grote hoeveelheden elektromagnetische straling bloot worden gesteld werden eruitgepikt. Werkte iemand bijvoorbeeld met radars, walkie-talkies of magnetrons? Dan kreeg hij of zij waarschijnlijk bovengemiddeld veel straling te verduren.

 

Smartphones

De mensen uit risicoberoepen hadden statistisch niet vaker een hersentumor dan mensen met een ander beroep. Deze conclusie is niet zonder controverse: eerdere studies spraken elkaar vaak tegen, en soms leek EM-straling wel gevaarlijk, soms niet. In bredere zin is de invloed van de straling van telefoons al jaren een controversieel onderwerp: veroorzaken onze smartphones nou wel of niet hersentumoren? Lees bijvoorbeeld het rapport van het Rathenau-Instituut over het effect van zendmasten.

Het blijft na jaren van studie onduidelijk wat de invloed van straling is. Maar dit onderzoek, dat keek naar een groep die uitzonderlijk veel straling te verduren krijgt, lijkt ernaar te wijzen dat EM-straling doorgaans geen extra risico oplevert.

 

Weinig bekend

Er zijn tal van studies naar hersentumoren, omdat voor een groot deel onduidelijk is hoe ze ontstaan. Daarbij is er (nog) geen biologisch mechanisme gevonden waardoor elektromagnetische straling tot tumoren zou kunnen leiden.

Het nieuwe onderzoek gebruikte een database die eerder ook werd gebruikt voor een grootschalige studie naar de link tussen telefoonstraling en hersentumoren, Interphone. De onderzoekers pakten een deel van die database en plozen die opnieuw uit. Uit de Interphone-studie kwam ook al naar voren dat er geen link was tussen EM-straling en tumoren, dus het nieuwe resultaat is niet per se verrassend.

He nieuwe onderzoek is de grootste studie naar de invloed van straling op werk tot nu toe. Maar de wetenschappers geven toe dat de resultaten om verder onderzoek vragen: het aandeel mensen dat regelmatig in aanraking kwam met straling en wel hersentumoren kreeg was eigenlijk te klein om statistisch harde conclusies te trekken.

Beeld: Een satellietschotel bij Westerbork. Dit is één van de vele bronnen van elektromagnetische straling. Credit: Tim van der Kuip

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.