RECENSIE

Vanaf vanavond binden studententeams elke werkdag de strijd met elkaar aan op nationale televisie. De Universiteitsstrijd zet steeds twee teams met jonge deelnemers tegenover elkaar. De kennisquiz draait om intelligentie; voor welbespraakte deelnemers hoef je niet te kijken.

Een ingewikkelde kennisquiz op televisie, die zie je niet vaak. Los van de Nationale Wetenschapsquiz, die eens per jaar de meest jolige proefjes naar de kijkbuis haalt, is een televisiespel met niveau een uitstervende programmasoort. Daar probeert de NTR, die als een van de weinige publieke omroepen nog regelmatig wetenschap uitzendt, iets aan te doen.

De Universiteitsstrijd zet twee teams met drie jonge deelnemers tegenover elkaar. De teams zijn beide afkomstig van een andere universiteit. De vragen zijn opgedeeld in alfa-, bèta- en gammawetenschap, zodat iedereen in theorie evenveel kans maakt.

 

Geen vage trivia

De vragen zijn allemaal nét iets ingewikkelder dan normaal bij een spelprogramma. Bij deze quiz geen vragen die je algemene ontwikkeling testen of vragen over vage trivia, zoals bij andere populaire programma’s als De Slimste Mens. In plaats daarvan komen vragen aan bod over de oorsprong van de grondwet, het Dopplereffect en high frequency ­trading op de beurs.

Het is aan de studenten om die vragen te beantwoorden. Een jury keurt de soms wat verhaspelde antwoorden goed of fout. Presentator Harm Edens, bekend van het zonder enige emotie voorlezen van droge grappen bij Dit Was Het Nieuws, helpt de student en vraagt om meer uitleg om een vraag toch goed te kunnen rekenen.

 

Onzeker

De studenten zijn jong en komen – in ieder geval in de eerste afleveringen – wat onzeker over. Vooral bij de praatjes tussendoor, waar Edens de deelnemers beter wil leren kennen, valt dat op. Maar ook een antwoord dat langer is dan één zin, komt er niet altijd lekker uit. Dat hoeft geen probleem te zijn; het laat zien dat ze zenuwachtig zijn, wat menselijk is. Maar het zorgt er wel voor dat de quiz niet wordt bekeken vanwege de welbespraakte deelnemers. Daarvoor in de plaats komt een oprechtheid en, niet onbelangrijk, intelligentie.

Voor iedereen die weer eens wil kijken hoe scherp zijn hersenen zijn, hoeveel hij of zij nog van zijn studietijd weet, of simpelweg meer wil leren, is De Universiteitsstrijd prima vermaak. Maar je moet wel een fanatieke quizzer zijn, want echt sprankelen doet de spelshow in de eerste af­­leveringen niet.

De Universiteitsstrijd | elke werkdag t/m 30 september, 19.55 u | NPO 2

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.