Studenten van de TU Delft gaan een kleine satelliet bouwen. De cubesat moet het 75-jarig bestaan van studievereniging VSV Leonardo Da Vinci opluisteren. Als alles goed gaat, wordt de satelliet medio 2021 gelanceerd.

De plannen voor de kleine satelliet – ongeveer ter grootte van een melkpak – zijn in een vergevorderd stadium. Het ontwerp van de kunstmaan ligt grotendeels vast en deze maand moet de bouw van start gaan. De studenten hebben al veel contacten gelegd met Nederlandse bedrijven uit de ruimtevaartsector.

‘Een verblijf in de ruimte stelt bijzondere eisen aan het apparaat dat we bouwen. Daarom willen we de onderdelen kopen of krijgen van bedrijven met ervaring in de ruimtevaart’, zegt Mitchell de Keijzer van de studievereniging voor studenten luchtvaart & ruimtevaarttechniek in Delft.
 

Bijzondere payload

De studenten werken voor hun satelliet samen met studenten van de Leidsche Instrumentmakers School (LiS). Die nemen de bouw van de bijzondere payload voor hun rekening: een tweetal glazen platen waartussen vijf dobbelstenen vrij gaan rondzweven en roteren.

‘Een van de glasplaten kan opschuiven en daarmee de dobbelstenen tegen de andere plaat drukken. Zodra de worp vastligt, wordt een foto of video gemaakt van de dobbelstenen met de aarde of het heelal op de achtergrond’, vertelt De Keijzer. De dobbelstenen kwamen als beste idee bovendrijven bij een ontwerpwedstrijd voor basisscholen.
 

De studenten hebben voor educatieve doeleinden een bijzondere payload gepland: twee glazen platen waartussen vijf dobbelstenen vrij gaan rondzweven en roteren. De dobbelstenen worden door een glazen plaat vastgezet, waarmee de worp vastligt. Een camera maakt vervolgens een foto van de dobbelstenen met de aarde of het heelal op de achtergrond. Illustratie: VSV LDV.


Warmtebeelden van de planeet

Het tweede onderdeel van de satelliet is een infraroodcamera die gericht staat op de aarde. Deze camera maakt warmtebeelden van onze planeet, die desgewenst over gewone camerabeelden kunnen worden gelegd. ‘Dat heeft allerlei toepassingen. We hopen dat we kunnen zien waar op aarde het warmer wordt en misschien kunnen we wel bosbranden waarnemen of vulkanische activiteit’, zegt De Keijzer.

De studenten willen hun compacte satelliet vooral gaan inzetten voor educatieve doeleinden. De beelden die de satelliet gaat doorzenden, worden ter beschikking gesteld aan scholieren. ‘We vinden het belangrijk om schoolkinderen enthousiast te maken voor ruimtevaart en wetenschap in het algemeen’, zegt Mels Wittenberg van VSV Leonardo Da Vinci, waarvan zo’n dertig studenten aan het satellietproject werken.
 

Testprogramma

Deze maand gaat de bouw van de satelliet van start. Ook gaan de studenten de boordcomputer die alles aanstuurt – het brein van de satelliet – programmeren. Na de bouw volgt het misschien wel spannendste gedeelte: een uitgebreid testprogramma waarbij de kunstmaan op de pijnbank wordt gelegd. Die proeven moeten uitwijzen of het apparaat bestand is tegen de heftige trillingen van de lancering, tegen de verwachte temperatuurschommelingen en tegen de invallende kosmische straling.

Als alles volgens planning verloopt, moet de satelliet in de loop van 2021 de lucht in gaan, hopen de studenten. Ze willen daarbij meeliften met een geplande lancering. De geschatte kosten daarvan zijn 130.000 euro, wat ze hopen bijeen te brengen door subsidies en sponsoring. Wittenberg: ‘Ja, dat is best veel geld, maar we denken dat het haalbaar is. Sowieso is het een mooie uitdaging en supergaaf om aan te werken.’

Tekening van de hele cubesat. Illustratie VSV LDV


Openingsfoto: Na een praatje op een basisschool in Rotterdam signeert voormalig astronaut André Kuipers een model van de beoogde cubesat van VSV Leonardo Da Vinci. Foto: VSV Leonardo Da Vinci.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.