Studenten van de Hogeschool Utrecht doen mee aan de Solar Decathlon 2017. Ze gaan in de Amerikaanse stad Denver een zeer duurzame woning bouwen. Het huis haalt zijn energie volledig uit de zon en de gebruikte materialen zijn voor een groot deel opnieuw te gebruiken. Het Nederlandse ontwerp is modulair, zodat bewoners hun woning helemaal naar eigen smaak en inzicht kunnen customizen.


Op de valreep drongen de studenten uit Utrecht door tot de finale van de Solar Declathon 2017, de prestigieuze prijs georganiseerd door de Amerikaanse overheid. ‘Via via hoorden we van het bestaan van deze wedstrijd, we besloten met een klein groepje mee te doen, en hadden toen nog maar een week om ons eerste concept in te dienen’, herinnert Sjors Peeters Weem zich, teamcaptain en student werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Utrecht. Na een week flink doorwerken en een paar nachten doorhalen lag er een eerste ontwerp voor een huisje, dat de studenten tot hun eigen verrassing een plek in de finale in 2017 opleverde.

De finaleplaats van de Utrechtenaren is bijzonder, want aan de editie van 2017 doen vrijwel alleen Amerikaanse teams mee. Daarbuiten wisten alleen een team uit Zwitserland én dus het Nederlandse team uit Utrecht tot de finale door te dringen.
 

Selficient

De studenten heb hun concept, dat ze Selficient hebben genoemd, inmiddels tot in detail uitgewerkt. Volgende week moeten zij bij de organisatie van de Solar Declathon het grootste deel (90 %) van hun ontwerp inleveren. Het team van aanvankelijk 10 man is inmiddels uitgegroeid tot 34 personen. Onder hen studenten bouwkunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, technische bedrijfskunde en bouwtechniek.
 

Bouwsteen voor de toekomst

Het team heeft een modulair te bouwen huisje ontworpen, dat is gebaseerd op wanddelen van 1,20 m bij 1,20 m groot. ‘We willen de bouwsteen voor de toekomst ontwikkelen; echt impact hebben op de bouwwereld’, vertelt Peeters Weem. Elke wanddeel (zie afbeelding) is opgebouwd uit een aantal lagen: een buitenlaag, een waterdichte laag, isolatie, een constructief element, en een binnenlaag. Daarin geïntegreerd zitten buizen en kabelgoten voor water en elektriciteit. Wanddelen kunnen naar wens een raam bevatten.
 


Kas

‘Door de modulariteit van ons systeem kunnen afnemers zelf bepalen hoe groot hun huis wordt’, legt Peeters Weem uit. Doordat er veel identieke delen worden gefabriceerd, kan de prijs laag blijven. In het wedstrijdhuis wordt een constructie opgebouwd met deze wandplaten en daaraan vast komt een kas te staan. Bovenop de kas liggen de zonnepanelen − richting het zuiden – die alle elektriciteit voor het huisje opwekken. De kas zorgt er voor dat de bewoner in de winter “buiten” kan zitten. Ook gaan de studenten een systeem inbouwen dat in de winter de relatief warme lucht uit de kas wint om het huisje mee te verwarmen, zodat daarvoor minder elektriciteit nodig is. De gebruikte materialen zijn voor een flink deel opnieuw te gebruiken.

We willen de bouwsteen voor de toekomst ontwikkelen

De komende maanden gaan de studenten de laatste details van het huisje uitwerken en de materialen bestellen. Als test willen de studenten hun huisje in maart of april opbouwen op de Eneco Energy Campus in Utrecht. In juli 2017 gaan alle onderdelen dan op de boot naar de VS, waar van 5 tot 15 oktober 2017 de eindbeoordeling plaatsvindt.
 

Real life test

In Denver wordt Selficient dan op tien aspecten beoordeeld, zoals ontwerp, marktpotentie, innovativiteit en energieverbruik. Voor dat laatste wordt een real life test uitgevoerd, waarbij alle functies van de woning worden getest, zoals stroomverbruik, waterverbruik, douchen, enzovoorts. De deelnemers die na zo een standaardcyclus de minste stroom hebben verbruikt, krijgt op dat onderdeel de meeste punten.

Team Selficient is nog op zoek naar bedrijven uit de bouwwereld die met de studenten willen meedoen. Eneco, Engie en LG werken al samen met het studententeam.
 

De wedstrijd

De Solar Decathlon wordt elke twee jaar georganiseerd door het US Department of Energy. De opdracht is om een aantrekkelijk huis te ontwerpen en te bouwen dat zuinig is, volledig op zonne-energie draait en verder zo duurzaam mogelijk is. Het achterliggende doel van de organisatie is om studenten en de rest van de wereld te laten zien wat de voordelen zijn van duurzame energie en om te demonstreren dat comfort en betaalbaarheid hand in hand kunnen gaan met een leuk design.

Bij de Europese editie van de Solar Declathon van 2014 in Versailles had de TU Delft met de Prête-à-Loger een inzending en won daarmee de derde prijs. De Prête-à-Loger staat momenteel op het terrein van de Green Village van de universiteit.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.