STORM Eindhoven, een team van 23 studenten van de TU Eindhoven, gaat op twee zelf ontworpen elektrische motorfietsen in tachtig dagen de wereld rond rijden. Met deze ultieme test voor de motor willen de studenten de wereld laten zien wat er allemaal mogelijk is met elektrisch vervoer. Zondag 14 augustus vertrekt het team vanuit het centrum van Eindhoven op zijn wereldtournee.


De studenten hebben from scratch een eigen motorfiets ontworpen en gebouwd, met een elektrische aandrijving. Daarvan zijn er al enkele op de markt, maar de Eindhovense motor onderscheidt zich door een fors grotere actieradius. Die is te danken aan een groot accupakket van 28,5 kWh, dat modulair is opgebouwd uit 24 cartridges. ‘Met alle cartridges aan boord kom je tot 400 km ver, maar dat maakt de motor topzwaar. Je kunt er dus ook voor kiezen om minder cartridges toe te voegen om het rijgedrag te verbeteren’, vertelt Bas Verkaik van STORM Eindhoven.


Twee jaar bezig

Het team is twee jaar bezig geweest met de voorbereidingen voor de tocht. Die leidt vanuit Nederland door Oost-Europa, het Midden-Oosten, naar Azië, waar het team in Shanghai op de boot naar gaat naar Seattle. Vandaar gaat het verder over land naar New York, waar een boot het team terugbrengt naar Nederland, voor een finish in Eindhoven.

In totaal is de roadtrip 28.000 km lang, dus de motoren zullen danig op de proef worden gesteld. ‘We hebben het ontwerp van de motor flink verbeterd ten opzichte van de eerste versie, maar in feite is het nog steeds een prototype. Er zal vast nog het een en ander kapotgaan. Daarom reist het hele team mee, inclusief de ingenieurs die de motor hebben gebouwd’, vertelt Verkaik.


Comfort

De motor van team STORM is een tourmotor. Er is dus bij het ontwerp veel aandacht besteed aan comfort. Zo heeft het voorwiel een zogeheten Hossack-ophanging, die ervoor zorgt dat de trillingen op het voorwiel zo weinig mogelijk worden doorgegeven aan het stuur.

Het eerste doel van de toertocht is dus om veel te leren over het lange duurgedrag van de motorfiets. Een tweede doel – niet minder belangrijk – is om zoveel mogelijk mensen te informeren over de voordelen van elektrisch rijden. Daartoe gaan de studenten ter plekke presentaties geven bij bedrijven en universiteiten. En voor het opladen van de accu’s gaat team STORM ook gebruikmaken van  het lokale elektriciteitsnet. Een deel van het team heeft deze logistiek tot in de puntjes voorbereid.


Chaotisch verkeer

De studenten die de twee motoren gaan berijden, hebben professionele training gehad, zodat ze goed voorbereid zijn op lastige omstandigheden. ‘We komen door landen als Iran, waar het verkeer chaotisch is’, aldus Verkaik.


Team STORM Eindhoven vertrekt zondag 14 augustus vanuit Eindhoven. Het publiek is van harte welkom om te komen kijken. Locatie: 18 Septemberplein, Eindhoven, tijd: 11.30 uur. Meer informatie op de website van team STORM Eindhoven.

Foto's: team STORM Eindhoven.


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.