Amerikaanse ingenieurs hebben een rubberen bal op de markt gebracht met een camera erin die alle hoeken bestrijkt. Die laat politieagenten eerst rustig om een hoekje kijken voordat ze met getrokken pistolen een ruimte binnenstormen.

Bij hun zoektocht naar de verdachte van een misdrijf moeten agenten vaak onbekende ruimtes van gebouwen binnengaan. Voor hun eigen veiligheid, maar ook die van onschuldige omstanders, zouden ze graag eerst om het hoekje gluren. Dat kan nu veilig, dankzij de Tactical Explorer van het Amerikaanse bedrijf Bounce Imaging, een spinout van MIT. Deze bal van 2.500 dollar bevat een camera met zes lenzen die verschillende kanten op wijzen. De agent gooit de bal een aanpalende ruimte in waar de bal al stuiterend meerdere opnames per seconde maakt. De beelden worden geüpload naar een smartphone, waarop speciaal ontwikkelde software de veelheid aan beelden aan elkaar plakt. De agent krijgt in seconden keurige panoramabeelden van de ruimte te zien en kan daar zijn strategie op aanpassen.

De camerabal is nu aangekocht door verschillende politiekorpsen in de Verenigde Staten. Die gaan hem gebruiken en feedback geven aan de makers. ‘Eerdere versies hadden allerlei snufjes aan boord, maar agenten bleken onder stress vooral behoefte te hebben aan een extreem simpel en betrouwbaar apparaat’, vertelt de uitvinder van de bal, Francisco Aguilar op de website van MIT.

Foto en video: Bounce Imaging

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.