The Ocean Cleanup beëindigt zijn geslaagde testcampagne met System 002 en begint met het opruimen van plastic op de Stille Oceaan. Tegelijk werkt het bedrijf aan System 003, een nog groter systeem voor het verzamelen van drijvend afvalplastic op zee.
Dit artikel is op maandag 25 oktober geüpdatet met een reactie van The Ocean Cleanup.
Goed nieuws uit Canada. In Victoria, aan de westkust, is het Nederlandse bedrijf The Ocean Cleanup aan wal gegaan met tonnen aan afvalplastic, opgepikt in de Great Pacific Garbage Patch. Dit is een gebied in de Grote Oceaan waar zich veel plastic ophoopt.
De non-profitorganisatie, die technologie ontwikkelt voor het opruimen van plastic, heeft hiermee haar testcampagne beëindigd. Maandenlang testten medewerkers zijn System 002, bijnaam ‘Jenny’, op bruikbaarheid en effectiviteit.
Vol net afvalplastic
De resultaten zijn goed, maakte The Ocean Cleanup gisteren bekend. Het lukte herhaaldelijk om een vol net aan afvalplastic uit zee te halen met System 002, met uitschieters tot negen ton per keer. 'Na twaalf weken intensief testen en het herhaaldelijk inzetten van het systeem, kunnen we wel stellen dat we "proof of technology" hebben bereikt', mailt een woordvoerder van de organisatie.
In totaal heeft The Ocean Cleanup in de testcampagne bijna 29 ton plastic verzameld, waarbij de medewerkers van alles tegenkwamen, van toiletbrillen, tandenborstels, wasmanden en schoenen tot kratten, sleeën en afgedankte vishengels.
Drijvende barrière
System 002 is een drijvende barrière die door twee schepen langzaam wordt voortgesleept. Doordat de barrière iets sneller gaat dan het drijvende plastic, zal dit zich ophopen in de achterkant van het systeem. Hier drijft het plastic de zogeheten ‘retention zone’ in, een ‘opvangnet’. Als dit vol is, legen medewerkers dit gedeelte op een van de schepen. Pas als het schip vol is, moet het team terug naar de wal.
Nu de testcampagne ten einde is, keert The Ocean Cleanup binnen een paar dagen weer terug met System 002 naar de Great Pacific Garbage Patch om meer afval te gaan verzamelen. Het systeem werkt en moet zo goed mogelijk worden benut, meent de organisatie.
Grotere versie
Dat wil zeggen, totdat System 003 klaar is, een grotere versie van het bestaande systeem. Dit nieuwe systeem krijgt een drijvende barrière van 2,5 kilometer lang en kan dus in één moeite door nog meer plastic bij elkaar brengen. Waarschijnlijk zal ook het opvangnet dan een stuk groter zijn.
De mensen van The Ocean Cleanup nemen ook leerpunten mee van System 002: 'We hebben gemerkt dat als de zee wat ruwer is, er af en toe plastic over de barrière heen spoelt. We zullen die dus hier en daar moeten ophogen', zegt de woordvoerder.
Rivieren
Hoewel The Ocean Cleanup zonder twijfel goed en nuttig opruimwerk doet op de oceaan, erkent het dat het logischer is om het probleem bij de bron aan te pakken: bij de rivieren die uitkomen op zee. Elk stuk plastic dat niet in zee belandt, hoef je immers ook niet op te ruimen. Maar ook hieraan werkt de organisatie: een paar jaar geleden ontwierp ze de Interceptor, een klein schip dat plastic uit een rivier vist (pdf-bestand), zie de foto hieronder. Inmiddels zijn er verspreid over de wereld verschillende Interceptors actief.
Donaties
The Ocean Cleanup heeft geen businessmodel en is geheel afhankelijk van giften om zijn nuttige werk te kunnen doen. 'Donaties kunnen komen van particulieren, maar ook bedrijven helpen ons, zoals onze partner Maersk, die ons helpt met schepen en de logistiek', aldus de woordvoerder van The Ocean Cleanup.
Doorlezen?
Lees ook het uitgebreide interview met Arjen Tjallema, teamleider technologie bij The Ocean Cleanup, uit De Ingenieur van september 2021 (pdf-bestand).
Foto’s The Ocean Cleanup
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.