In de Duitse stad Essen is de kilometer lange supergeleidende netkabel in gebruik genomen. Door 15 cm kabel gaat 4000 Ampère.


Installatie van de supergeleidende kabel in Essen.

De kabel vervangt een oude 110kV hoogspanningsleiding van buiten het stadshart naar een transformatorstation in het centrum. Door supergeleiding kan de kabel veel hogere stroomsterktes aan, zodat bij een gelijk te transporteren vermogen van 40 MW kan worden volstaan met een lagere hoogspanning, 10 kV in plaats van de huidige 110 kV. Vooral in het stadshart levert dat ruimtewinst: het oude 110 kV transformatorstation kan weg, een veel kleiner 10 kV-station volstaat. De kabel zelf is met een doorsnede van 15 cm ook bescheiden.

De supergeleidende kabel van yttrium-barium-koperoxide heeft wel koeling nodig tot onder 196 °C, waarvoor vloeibaar stifstof door de kabel wordt gepompt. Deze heeft een aanvoer- en retourleiding, omgeven door een cryogene mantel.

De supergeleidende kabel is niet de enige in zijn soort, maar met 1 km wel de langste.  De kosten zijn aanzienlijk hoger dan bij een conventionele hoogspanningsleiding, maar vooral in stedelijk gebied worden die gecompenseerd door de ruimtewinst.


Opbouw van de supergeleidende kabel.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.