Eureka

Een enorm golfslagbad laat surfers zo’n tien verschillende golven eindeloos oefenen.

Een nieuwe vaardigheid leren, werkt het best als je de techniek keer op keer kunt herhalen. Het probleem bij golfsurfen is dat je nooit twee keer dezelfde golf hebt om op te oefenen. In Australië, surfland bij uitstek, vond een enthousiaste groep ingenieurs en fanatieke surfers een oplossing voor het gebrek aan herhaling. Het resultaat is het beste te beschrijven als een gigantisch golfslagbad.

In het midden van een kunstmatig meer van 1,5 hectare groot staat een constructie die lijkt op een reusachtige omgekeerde paddenstoel. Deze golfgenerator beweegt op en neer. Wanneer hij neerkomt in het water, worden rondom golven gecreëerd richting de omringende kust. De bodem en kustlijn variëren in vorm. Hierdoor ontstaan tot wel tien verschillende golven met elk een andere hoogte, vorm en breeksnelheid. 

Het Surf Lakes-project biedt voor elk gewenst niveau – van beginner tot expert – steeds opnieuw dezelfde soort golf, waardoor iedere surfer zijn techniek kan oefenen. De golven zijn tevens geschikt voor bodyboarders en stand-up paddle-surfers. De faciliteit in de plaats Yeppoon is een prototype om de technologie grondig te testen. Binnen een jaar hopen de initiatiefnemers te kunnen beginnen met de eerste publiek toegankelijke Surf Lakes. 

Tekst: Juliska Wijsman
Foto: Surf Lakes

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.