Eureka

Start-up Mi Terro uit Los Angeles strijdt op bijzondere wijze tegen voedselverspilling: het bedrijf upcyclet restmelk tot een T-shirt. 

Om het Limitless Milk Shirt te maken roomt Mi Terro melk af die anders zou worden weggegooid. Nadat het vet op deze manier uit de melk is gehaald, vindt ontwatering van de melk plaats, waarna melkpoeder overblijft.

Dit wordt ontbonden en gefilterd, wat resulteert in een geïsoleerd melkeiwit, caseïne. Het goedje stolt wanneer het wordt ondergedompeld in een basische oplossing. 

Dit resulteert in een kluwen vezels, die wordt uitgerekt en op een klos gedraaid. Het garen is klaar om te verwerken, bijvoorbeeld in een T-shirt.


Koel en zijdezacht

‘Elke vijf melkshirts zorgen voor één glas minder melkverspilling’, stelt Mi Terro. De uiteindelijke stof is zijdezacht, zelfs zachter dan katoen, beweren de mensen achter de start-up. Verder blijft het shirt reukvrij, stellen de makers. Het voelt koel aan en blokkeert uv-straling door de natuurlijke eigenschappen van melk. 

De missie van Mi Terro luidt: Make the planet green again. Het bedrijf heeft zich onder meer ten doel gesteld om binnen vijf jaar een miljoen bomen te planten. Voor elk verkocht product plant het bedrijf er tien. Het Limitless Melk Shirt wordt bovendien zonder plastic verpakking verstuurd. 

Tekst: Juliska Wijsman

Foto: Mi Terro 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.