Een speciaal plakband is zowel water- als olieafstotend. Dat boedt uitkomst om kwetsbare materialen eenvoudig te beschermen tegen vloeistoffen.

Het zogenoemde superomnifobische tape biedt een eenvoudige manier om voorwerpen vloeistofafstotend te maken. Tot nu toe was het aanbrengen van coatings, bijvoorbeeld op kleding, een ingewikkeld klusje. Het vereist dure, complexe apparatuur en veel specifieke kennis. Kortom, niet iets dat een consument zelf zou kunnen doen.

Met het tape wordt dat plotseling wél mogelijk. Het plakband is eenvoudig aan te brengen en heeft dezelfde stugheid als gewoon plakband. Wil je dus je telefoon een waterdicht hoesje geven, dan hoef je het alleen maar te bekleden met het tape. Het is misschien geen ideale oplossing (het ziet er bijvoorbeeld niet mooi uit) maar het werkt snel en simpel. De onderzoekers van de Amerikaanse Colorado State University noemen zelf het voorbeeld van weerstandvermindering: tape op schaats- of zwempakken of auto's zorgt voor minder weerstand van het water of de vochtdeeltjes in de lucht.


Silicium

De techniek achter het tape is al langer bekend. De onderzoekers voorzagen een laagje polyutheraan van silicium-fluorbolletjes. Die bolletjes vormen een laagje waar dankzij de vorm en textuur geen vocht doorheen kan. Het gevolg daarvan is een laag lucht tussen het polyutheraan en het silicium, en dat zorgt voor het karakteristieke 'druppeleffect': vloeistof vormt simpelweg een druppel en glijdt van het materiaal af.

Het tape heeft echter een groot probleem: het is slecht bestand tegen de buitenwereld. Wind, zout en andere elementen zorgen ervoor dat het tape snel vergaat. De onderzoekers gaan nu op zoek naar een oplossing voor dat probleem, dat overigens niet uniek is voor het tape. Veel vloeistofwerende coatings vergaan relatief snel.

Het artikel over het tape verscheen in het tijdschrift Applied Materials and Interface.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.