Het beste van 2017: tweelaags tapijt is compleet te recyclen dankzij een lijm die omkeerbaar is: bij een temperatuur rond  de 100 °C laat de lijm probleemloos los.

Maatschappelijke impact: 

Het klinkt bijzonder: de omkeerbare of schakelbare lijm. Daarmee zijn twee lagen aan elkaar te kitten en wanneer de tijd daar is, laat die lijm op commando weer los, zodat de twee lagen apart zijn te verwerken. Dat is voor een goede recycling van tapijt essentieel.


Gewilde grondstof

Het polyester uit de onderlaag van het tapijt is samen met de lijm weer volledig bruikbaar voor nieuw tapijt, of eventueel andere toepassingen. ‘Polyester is een gewilde grondstof’, zegt drs. Lukas Hoex, marketingmanager van DSM-Niaga  dat de lijm ontwikkelde.

Omdat aan de bovenlaag, veelal van polyester, nylon of wol, geen lijmresten zitten, is die ook goed te recyclen. ‘We werken nu nog aan een circulaire kleurstof die de bovenlaag van polyester of nylon zijn gewenste uiterlijk geeft. Het zou voor de recycling enorm helpen wanneer we die eruit kunnen halen of neutraliseren.’

Het doel dat DSM-Niaga zich stelt, is dat de jaarlijkse tapijtstroom van 60 miljoen m² in Nederland volledig is te hergebruiken. ‘De tapijtindustrie wordt dan een sector met minimaal materiaalgebruik.’

 

Niaga ontwikkelt ook machines om tapijt te maken.


Volledig overzicht lezen

Wil je het volledige overzicht van Het Beste van 2017 uit het decembernummer van De Ingenieur op het web lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Ook is er een speciale eindejaarsactie: neem een abonnement, het eerste jaar (12 nummers) voor de helft van de prijs à € 67,50 of drie nummers voor € 25.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.