Eureka

Het Amerikaanse bedrijf Lumzag probeerde de ultieme collectie tassen te maken voor de drukke en verstrooide reiziger, bestaande uit een rugzak en twee schoudertassen. Via de bijbehorende app op de smartphone krijgt de eigenaar een waarschuwing als hij of zij de tas of spullen eruit vergeet.

De tassen hebben een stevige constructie van met koolstof versterkte kunststof. Van de drie is de rugzak het beste uitgerust voor reizigers. Bij het openen in het donker gaat de ingebouwde ledverlichting automatisch aan. Een power bank van 10.000 mAh biedt voldoende capaciteit om tegelijk een smartphone, tablet en laptop op te laden. Op een van de schouderbanden zit bovendien een compartiment om je mobieltje draadloos op te laden.

Voor internet­toegang overal ter wereld heeft de rugzak een ingebouwde wifi-hotspot. Optioneel is de rugzak uit te rusten met een zonnepaneel en een camera in de achterkant, die door fietsers als achteruitkijkcamera is te benutten.
 

Luid alarm

In de Lumzag-app kan de eigenaar elke dag een lijstje invoeren van alle spullen die meegaan in de rugzak. Door tags aan te brengen, kunnen sensoren registreren of alles na gebruik steeds terug wordt geplaatst voordat de rugzak dicht gaat. Ontbreekt er iets, dan slaat de app alarm. 

Verder registreert hij via Bluetooth de afstand tussen mobieltje en rugzak. Als die te groot wordt – bijvoorbeeld doordat de tas ergens is vergeten of wordt gestolen – dan geeft de app een waarschuwing. Is de speciale security mode geactiveerd, dan gaat er in de rugzak bovendien een luid alarm af.
 

Via gps terug te vinden

Wordt de tas desondanks gestolen, dan is de locatie altijd via gps te achterhalen. Dat kan natuurlijk ook als de tas gewoon kwijt is. En moet je de rugzak eens onverhoopt ergens achterlaten, dan kun je via de security mode aangeven dat de app een bericht stuurt wanneer hij wordt geopend.

Of het systeem echt waterdicht werkt, valt nog te bezien. Volgens de NS laten mensen jaarlijks bijna evenveel mobieltjes als rugzakken in de trein achter. En ­iemand die zowel telefoon als tas laat liggen, krijgt dus geen waarschuwing.
 


Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.