De Doe & Durf-competitie 2016, een ideeënwedstrijd van brancheorganisatie NLingenieurs, is gewonnen door een team van Antea Group. De jonge ingenieurs hebben een geavanceerde routeplanner voor autonome auto’s bedacht, waarbij veel meer factoren dan alleen reistijd een rol kunnen spelen. De auto kan bijvoorbeeld kiezen voor een autoluw gebied of een wijk vermijden waar de luchtkwaliteit op dat moment slecht is.


Wie wel eens een TomTom gebruikt, of Google Maps, kent de keuzemogelijkheid: wilt u de kortste route of de snelste route? Als het aan de ingenieurs van Antea Group ligt, komt daar nog een geheel nieuwe optie bij: de Quality of Life-route. ‘We willen de leefomgeving laten meewegen bij de bepaling van de route’, aldus teamlid Mart l’Ami.


Luchtkwaliteit

In het beoogde systeem worden factoren als de luchtkwaliteit op een plek, of de geluidbelasting meegewogen bij het bepalen van de route. Ook is van veel locaties goed te voorspellen dat het er op bepaalde momenten van de dag erg druk is; denk aan scholen waar ouders hun kinderen brengen, of bedrijventerreinen waar men massaal rond vijf uur in de auto stapt. Met al die dingen zal de verrijkte routeplanner rekening houden.

Om zoveel mogelijk relevante gegevens te verkrijgen, zullen uitgebreide sensornetwerken nodig zijn, denkt het team. Daarnaast rijden er natuurlijk ook vele sensoren rond: de smartphones van bestuurders.


Korte termijn

Natuurlijk rijden er op dit moment nog geen zelfrijdende auto’s rond. Toch denkt het team dat hun systeem nu al van waarde kan zijn. ‘Op korte termijn zou er een app beschikbaar kunnen zijn. De beloning voor de gebruiker kan bestaan uit een voorkeursparkeerplek of een korting op het parkeertarief’, zo valt te lezen in hun plan.

De jury prees het winnende team om hun durf. ‘We hebben nog zo onze twijfels over de haalbaarheid, maar de lef van dit team heeft de doorslag gegeven’, aldus juryvoorzitter Johan van den Elzen.


Winnende team

Het winnende team van ingenieursbureau Antea Group bestaat uit Annelies Otten, Gertjan Blaas, Marieke Brinkhuis en Mart l’Ami. Zij ontvangen 1000 euro prijzengeld en mogen hun idee vandaag presenteren tijdens de Dag van de Ingenieur in Delft. Ook mogen ze op de koffie bij minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

De Doe & Durf-competitie is in 2015 in het leven geroepen door jongNLingenieurs, het onderdeel van branchevereniging NLingenieurs.  Dit tweede jaar was het thema van de wedstrijd “Stad van de toekomst, de innovatie voor stedelijke ontwikkeling.”

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.