De Silverwing, een elektrisch eenpersoonsvliegtuigje waarmee Delftse studenten in de finale van de internationale GoFly-competitie staan, krijgt steeds meer vorm. Deze week presenteerden de makers het nieuwe design.

Een team van meer dan dertig Delftse studenten van verschillende opleidingen werkt al geruimte tijd aan de Silverwing. Aanvankelijk leek het ontwerp op een vliegende motor, maar inmiddels ziet het er meer uit als een intergalactisch privé-vliegtuigje
Fly-off

De Silverwing heeft inmiddels als enige Europese team twee ronden van de door Boeing gesponsorde GoFly-competitie overleefd. Met vier andere teams zal het in het najaar in een fly-off in de Verenigde Staten gaan uitmaken wie er met de hoofdprijs van een miljoen dollar vandoor gaat. 

Op dit moment bestaat er nog enkel een schaalmodel (1:2), maar nu wordt ook een echt prototype gebouwd. Daarvoor heeft het team 50.000 dollar van Boeing gekregen. Autonoom

Het idee van de GoFLyPrize is dat deelnemers een eenpersoonsvliegtuigje ontwerpen dat verticaal kan stijgen en landen. Daarnaast moet het ontwerp aan tal van veiligheids- en geluidseisen voldoen.

Het Delftse model kan onder meer verticaal opstijgen en landen. Het uiteindelijke toestel, dat volledig elektrisch wordt, moet ook horizontaal kunnen vliegen. Het toestel is volledig autonoom, zodat inzittenden geen vliegbrevet nodig hebben om ermee te kunnen vliegen.

 
140 KM/U

Het ontwerp is in de voorbije maanden aanzienlijk aangepast. Zo zal de passagier om veiligheidsredenen in een beschermende cabine komen te zitten. De grote vleugel voorziet het toestel efficiënt van lift in horizontale vlucht, terwijl de kleine voorste vleugel controle en stabiliteit biedt. Het toestel maakt 87 decibel aan geluid, vergelijkbaar met een snelweg op 15 meter afstand. De topsnelheid bedraagt meer dan 140 kilometer per uur. Daarnaast wordt er genoeg stuwkracht geleverd voor een gecontroleerde verticale start en landing.

 

De Silverwing stijgt verticaal op, maar eenmaal in de lucht kan hij horizontaal snelheden tot 140 km/uur bereiken.

 

Illustraties: SIlverwing

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.