Team Trident Delft heeft in Florida de vijfde plaats gehaald bij de Roboboat-wedstrijd voor autonome boten. In totaal deden er dertien teams mee. Op het onderdeel Best Static Performance werden de Delftse studenten als beste beoordeeld.

Read this article in English

De Roboboat-wedstrijd vond afgelopen week plaats en zondagavond werden de prijzen uitgereikt. De Trident won op het onderdeel Best Static Performance, waarbij het team aan de jury zijn boot presenteerde. Die werd daarbij beoordeeld op onder meer technisch vakmanschap, veiligheid en inventieve oplossingen.
 

Team Trident presenteert de details van zijn boot aan de jury van de Roboboat-competitie.

 

Dertig graden

Uiteraard gingen de boten ook het water in om helemaal autonoom opdrachten uit te voeren, zoals het herkennen van objecten en een route tussen boeien door afleggen. Een van de eerste opdrachten was om van vier boeien de gps-coördinaten te bepalen. Een andere opdracht was om tussen poorten van steeds twee boeien door te varen, waarbij van tevoren niet bekend is hoe de boeien precies liggen. Hierbij kan de boot gebruikmaken van zijn eigen positiebepaling, van het vasthouden van een koers en van obstacle detection and avoidance; in de praktijk een combinatie van al deze technieken.

De Trident werkte deze opdrachten in de voorronde succesvol af. Helemaal zonder problemen ging dit niet, want de verbinding tussen de accu en de motor brandde door. ‘En in de tweede ronde knalde de router er uit. De omstandigheden waren zwaar; het is daar de hele tijd boven de dertig graden met een hoge luchtvochtigheid. En hoewel onze boot vol zit met ventilatoren, vindt elektronica dat toch niet fijn’, vertelt woordvoerder Timothy Puglia aan de telefoon vanuit Daytona, Florida.
 

Foutmelding

Na een goede voorronde ging het in de finale definitief mis voor Team Trident, ‘De sensor waarmee onze boot zijn koers vasthoudt, schoot in een foutmelding, waardoor de boot rondjes bleef draaien. Het zat in de driver en niet in de sensor zelf, maar het is helaas toch niet gelukt om het probleem op te lossen.’
 

De Trident wordt te water gelaten in een testomgeving.

 

Backuppen

Toch overheerst een gevoel van tevredenheid bij het team. ‘We deden voor het eerst mee en hebben onze boot helemaal from scratch gebouwd. Dan is de vijfde plek helemaal niet zo slecht. We hebben hier veel van geleerd. Ten eerste dat extreme weersomstandigheden en elektronica slecht samengaan. En ten tweede dat je precies om die reden werkelijk élk onderdeel van je boot moet backuppen, er een vervangend onderdeel van moet hebben klaarliggen’, aldus Puglia.

Op de eerste en tweede plaats van de competitie – en met een straatlengte voorsprong in punten – eindigden teams van respectievelijk Institut Teknologi Sepuluh Nopember uit Indonesië en Georgia Institute of Technology uit de VS, die allebei al jaren meedoen aan de wedstrijd.

De ervaringen van het Delftse team zijn te lezen op hun blog.

Beeldmateriaal Team Trident Delft

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.