De God-helm, waarmee onderzoekers van de UvA tijdens de laatste editie van Lowlands spirituele ervaringen wilden opwekken bij bezoekers, blijkt nep. De helm zat vol met serieus uitziende technische snufjes, maar die werkten helemaal niet. De onderzoekers waren juist benieuwd of alleen de suggestie (denk aan het placebo-effect) van het stimuleren van het brein voldoende was om een spirituele ervaring op te wekken. Het antwoord: ja, bij sommigen.


Ook wij schreven over het interessante onderzoek dat David Maij van de Universiteit van Amsterdam ging uitvoeren op festival Lowlands (artikel ‘Festival Lowlands brengt weer wetenschap’).

Alleen zaten we in het complot.

Maij maakte proefpersonen die langskwamen bij de Science-stand op het muziekfestival wijs dat de helm bepaalde hersengebieden stimuleerde die actief zijn tijdens het hebben van spirituele ervaringen.

Out-of-body

Hersenstimulatie kán overigens wel spirituele ervaringen oproepen, zo bleek uit eerder serieus onderzoek: wanneer een proefpersoon met zijn hoofd in een fMRI-scanner gaat liggen, en vervolgens meldt een spirituele ervaring te hebben gehad (een out-of-body-ervaring bijvoorbeeld), dan was die te meten als extra activiteit in het brein in de temporele kwab.

Maar de helm op Lowlands was niet aangesloten. Toch rapporteerde de helft van de proefpersonen dat ze een mystieke ervaring hadden gehad na een kwartier met de helm op hun hoofd, meldt De Volkskrant.

Dat kun je breed opvatten: velen waren gedesoriënteerd in ruimte en tijd. Sommigen voelden meer, bijvoorbeeld dat ze hun lichaam niet meer konden bewegen. Een enkeling zag zichzelf buiten zijn lichaam treden.

Gevoelig voor suggestie

Daarmee is het experiment van Maij en collega’s nu al een succes te noemen. Een helm die aantoonbaar niets deed met het brein wekte toch ongewone zintuiglijk ervaringen op bij veel proefpersonen. Het lichaam is dus gevoelig voor de suggestie dat het brein beïnvloed wordt. Met dank aan een lekker technisch uitziende helm.


Foto David Maij / Universiteit van Amsterdam

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.